Hirdetés

Tovább emelkedik idén a kötelező biztosítás díja

civishir.hu

2019.01.12. 12:39

Tovább emelkedik idén a kötelező biztosítás díja

Emelkedett a szerelők bére, drágábbak az alkatrészek is.

Hirdetés

Hirdetés

Átlagosan 4-5 százalékkal emelkedik idén a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (kgfb) éves díja. Az elmúlt 3 év adatait figyelembe véve ez nagyjából 10 ezer forint többletkiadást jelent az autó tulajdonosának és üzembentartójának – hívta fel a figyelmet az RTL Klub híradója.

Jelenleg az átlagos kgfb-díj 50 ezer forint.

– A díjemelést egyebek mellett az indokolta, hogy a hazai személyautó-állomány folyamatosan bővülve mára elérte a 3,5 milliót. Ez értelemszerűen több káreseménnyel jár – mondta a Népszavának Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának vezetője. – Az alkatrészek szintén drágultak. A szerelők bére, az ágazatban is tapasztalható égető munkaerőhiány miatt, szintén jelentősen emelkedett. Egy képzett szakember nettó 250-300 ezer forintot is kaphat, de a Lajtán túl ennél 2-3-szor többet is kérhetnek – tette hozzá.

A korszerű gépkocsik felszereltsége, a beépített informatikai, elektronikai és digitális rendszerek, esőérzékelők, ráfutásgátló, sávtartó, tolatóradar és más hasonló bonyolult berendezések szintén alaposan megdrágították a javítási költségeket.

A rezsióradíjak a szakszervizekben elérik a 15-18 ezer forintot. 

Mindezeket a tényezőket figyelembe véve 15-20 százalékos díjemelés is indokolt lett volna, ám ezt a biztosítók közötti verseny korlátozta. Ráadásul e tekintetben igen nagy a szórás. Azok esetében, akik 2010 előtt vásárolták a gépkocsijukat és nem okoztak balesetet – így jó a bónuszbesosorolásuk –, a díjemelkedés még az átlagos 5 százalékot sem éri el.

Jelenleg az ügyfelek körülbelül egyharmadának biztosítási évfordulója januárra esik. A többiek év közben dönthetnek arról, maradnak jelenlegi biztosítójuknál, vagy váltanak. Utóbbiaknak kicsit mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, hiszen még nem érhették el ugyanazt a kedvező bónusz-szintet, mint akik a jogszabálymódosítás előtt kötöttek szerződést.

Európai összeghasonlításban a magyar díjak még mindig alacsonyak. A magyar kgfb-szint tavalyelőtt a térségben a legalacsonyabbnak számított.
áremeléskötelező biztosítás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.