Nem lett kerek a debreceni ellenzéki kerekasztal

civishir.hu

2019.01.10. 10:08

Nem lett kerek a debreceni ellenzéki kerekasztal

A távol maradók a meghívó arctalanságát kifogásolják.

Hirdetés

Hirdetés

Debrecen belvárosába hirdetett ellenzéki kerekasztalt a Mi vagyunk Debrecen Facebook-csoport január 9-re, azonban az első találkozó részben sikertelen volt. Ennek okaként a szervezők sajtóközleményükben azt írják, az Magyar Szocialista Párt bár jelezte részvétét, nem jelent meg, a Demokratikus Koalíció pedig nem nyilatkozott róla, hogy egyáltalán elmegy-e az egyeztetésre, a Civil Fórum is távol maradt, így azon a Mi vagyunk Debrecenen kívül csak az LMP és a Momentum képviselői voltak jelen. Ők megbeszélték, folytatják a tüntetéseket, a következő demonstráció konkrétumairól pedig meg is állapodtak. Leszögezték azt is, hogy az EP-választáson közös választóköri megbízottak delegálásával igyekeznek biztosítani a választások tisztaságát.

Számunkra megdöbbentő, hogy bizonyos politikai pártok csak beszélnek az együttműködésről, de nem cselekednek érdemben. Mi a továbbiakban is egyeztetünk és a megosztó törekvéseknek ellenállunk, amíg kitűzött céljainkat el nem érjük – írták.

A távol maradókat a miértekről kérdeztük

Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke elmondta, debreceni ellenzéki civil szervezetként működnek, akik 16 éve helyi politikával foglalkoznak és támogatnak minden együttműködést, összefogást, ám ezek célját pontosan ismerniük kellene ahhoz, hogy az elveiket ne kelljen feladni.

Madarasi István az MSZP-ről részéről jelezte, nyitottak az együttműködésre, a legközelebbi, január 19-i tüntetésen is tervezik a részvételüket. Ugyanakkor a párt debreceni elnöke és a városi közgyűlés egyetlen szocialista tagja a távolmaradás okaként említette a „szervezés hiányosságát”. Így azt, hogy az egyeztetésre szóló meghívón nem szerepelt név (a Mi vagyunk Debrecen csak egy Facebook-csoport elnevezése), illetve a kerekasztal csak részlegesen fedte volna le a debreceni közgyűlés ellenzékét. Márpedig – hangsúlyozta Madarasi István – egy debreceni kerekasztalhoz az MSZP akkor ül le, ha azon a helyi közgyűlésben tevékenykedő ellenzéki erők is részt vesznek.

Varga Zoltán úgy nyilatkozott: – A napokban a DK Debrecen üzenetben kapott egy igen kurta-furcsa meghívót egy azonosíthatatlan Facebook-profilról, melyben egy december 22-i levelükre hivatkoznak (nem láttuk, nem olvastuk), és amit Rutz Tamás néven írtak alá. A magát Mi vagyunk Debrecennek nevező oldal/személy/csoport(?) Facebookon fellelhető névjegyéből azonban nem derült ki számunkra, hogy az igen furcsa, hangzatos, és talán kicsit kirekesztő titulus valójában kit/kiket is takar.

Hozzátette, nem tudták kideríteni, hogy a csoport valóban egy létező közösség, vagy csupán egyetlen személyt menedzsel, és a profil mögött az Együtt volt politikusa lett-e „Mi vagyunk Debrecen”. – Természetesen a Demokratikus Koalíció, és személy szerint én is fontosnak gondoljuk az együttműködést. Mi sem igazolja ezt jobban, mint az, hogy jelenleg is folynak személyes egyeztetések a debreceni közgyűlés ellenzéki szervezeteivel és más, azonosítható ellenzéki szervezetek vezetőivel. Örömmel várunk mindenkit, aki az ellenállás része kíván lenni! Azt azonban a legkevésbé sem tartom szerencsésnek, és visszautasítom, ha valaki arctalan Facebook-profil mögé bújva megkérdőjelezi politikánk, céljaink tisztességét, és diktátumokkal, üzengetésekkel, gorombaságokkal, médiabalhékkal próbálja magára a figyelmet felhívni – összegezte a távolmaradás okát Varga Zoltán.

ellenzékEllenzéki tüntetéskerekasztal

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.