Hirdetés

Nagy meglepetés érheti a patikákban, készüljön fel rá

civishir.hu

2019.01.07. 10:12

Nagy meglepetés érheti a patikákban, készüljön fel rá
A kép illusztráció.

Kérjen receptet orvosától!

Hirdetés

Hirdetés

Az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban – írta a Népszava.

A változtatás után az év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, ennek ellenére sok orvos enélkül engedi el a páciensét.

A jogszabály, amely egy évvel meghosszabbítja a papírvények kötelező használatát, tavaly december 18-án jelent meg, de az orvosok egy része ahhoz tartotta magát, amiről korábban szó volt: az új évben már nem ad ki receptet papíron.

Ez aztán a kiváltásnál okoz gondot, hiszen az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta sokszor történt meg, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait.

De jogsértést követne el a gyógyszerész, ha recept vagy felírási igazolás nélkül adná ki a hozzátartozóknak a gyógyszert. Ha később nem tudná bemutatni a hozzájuk tartozó vényt az ellenőröknek, egyrészt pénzbüntetést szabnának ki rá, másrészt az egészségbiztosító is megtagadhatja a készítmény árához járó támogatás kifizetését.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke megerősítette: a doktornak 2019. végéig kötelező felírási igazolást adnia. Hozzátette: célszerű lenne, ha a felírási igazolást a beteg vagy adott esetben a helyette eljáró hozzátartozó külön is kérné az orvostól, ha netán az erről magától megfeledkezne. 
receptháziorvos

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.