Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már tudjuk, ki lesz a Zrínyi 2026 egyik fő haszonélvezője

| 2019. 01. 12. | 14:34:00
A debreceni Bocskai-lövészdandár leköszönő és érkező parancsnokát kérdeztük.
Már tudjuk, ki lesz a Zrínyi 2026 egyik fő haszonélvezője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elbúcsúzott a helyi sajtó képviselőitől január 11-én este Ruszin Romulusz dandártábornok, a debreceni székhelyű Bocskai-lövészdandár leköszönő parancsnoka. A vacsorán utódja, Szloszjár Balázs ezredes is jelen volt, ő veszi át hazánk legnagyobb szárazföldi alakulatának irányítását.

Nem túl gyakori, hogy a távozó és az érkező parancsnok egyszerre vendégeli meg a médiát, de könnyebben érthető, ha tudjuk, a két férfi barátsága egészen a főiskolás éveikre visszanyúlik, azóta pedig hasonló pályát jártak be egy sor külföldi misszióval fűszerezve. Annak a generációnak a képviselői, akik számára a szolgálat már NATO-feladatok vonzásában telt, harmincas éveikre zászlóalj parancsnoki beosztásig emelkedtek, ma pedig – negyvenesként – dandár vezetők. 

A pénteki alkalmat nem a kifejtősebb interjúkra szervezték, de azért a Cívishír.hu megkérdezte Ruszin Romulusztól, mutatott-e újat a számára a 2016. őszi megbízása óta eltelt debreceni időszak.

– Olyan dolgok történtek itt meg velem és a katonáimmal, amiket korábban nem tapasztaltam. Amikor a vezénylő zászlósom egy pénteki napon egyenruhában beszalad a zsúfolt hipermarketbe, tudjuk mennyien vásárolnak olyankor hétvégére, és a sorban állók a pénztárost is beleértve előre invitálják, hátha sietnie kell… Vagy Nyíregyházán egy kávézó teraszáról odafut egy kislány, hogy szelfit csináljon velem, mert felismert… ezek a társaim munkájának óriási elismerései a hétköznapokban. Ezek a momentumok teljesen újak voltak a számomra, amiből azt tanultam, hogy ha őszintén beszélünk arról, amit csinálunk és megkeressük a laktanyán túl is azonos értékeket, akkor arra odafigyel a magyar társadalom. Mindenki változik, lekopogom, jó irányba. Mi azt akarjuk megmutatni, hogy ez a dandár már egyáltalán nem hasonlít a hetvenes-nyolcvanas honvédsége miatt kialakult sztereotípiákra. Az elmúlt időszakban például több tíz katonát kellett felterjesztenem elismerésre jó cselekedetek miatt. Volt, aki égő garázsból hozott ki embert és gázpalackot, más a mentők megérkezéséig vérzést csillapított, stabil oldalfekvést biztosított, ha nem lép közbe, az orvosok szerint a sérült meghal – beszélt az impulzusokról a korábban Irakban és Afganisztánban is szolgáló parancsnok.

A debreceni dandárhoz érkezik majd sok fegyver, harceszköz

Szloszjár Balázs nyolc misszióban vett részt, ami kiemelkedőnek számít. Háromszor járt Afganisztánban (ő vezette a tartományi újjáépítési csoport tizedik kontingensét), háromszor Koszovóban, kétszer Bosznia-Hercegovinában, ami önmagában nettó öt év kint töltött idő. Mint mondta, tipikus (székesfehérvári) katonacsaládból származik, annyit költöztek, hogy az édesapja gyerekkorában lebeszélte a pályáról. Mígnem egy toborzó hatására elhatározta, a pilótává válás reményében repülős katonai kollégista lesz Szolnokon. Bár ehhez már az édesapja támogatását is elnyerte, a kellő időben éppen nem indult helikopterpilóta-képzés, ezért a gépesített lövész szakot választotta a fősikolán. De nem bánta meg.

– Meghatározó a pályámban a Hódmezővásárhelyen eltöltött 15 év annak minden nyűgével, bajával. A misszók közül az elsőt, az 1999-es koszovóit emelném ki mint az egyik legnagyobb kihívást az életemben, akkor ugyanis szinte háborús helyzet uralkodott. És a második, a 2011-es afganisztáni utamat, amikor a tizedik váltás parancsnoka voltam sok debreceni katonával. Rendkívül összetett feladataink voltak, nagyon komoly munkát hajtottunk végre, aminek eredményeként stabillá vált a helyzet az általunk is ellenőrzött Baghlan tartományban. Sajnos a sikereket tragédiák is beárnyékolták, mert akkor szenvedett halálos közúti balesetet két magyar katona és halt meg szívinfarktusban egy harmadik bajtárs, illetve még az érkezésünk idején egy német egységet ért halálos

támadás – emlékezett vissza.

A ezredes a 2019-es feladatokról elmondta, a honvédség zászlóshajójának számító dandár az egyik elsődleges haszonélvezője lesz a „Zrínyi 2026” programnak. Erről bővebben ugyan még nem beszélhetett, de elég az elmúlt két hónap híreihez visszanyúlni, egymást érték az új pisztolyokról, gépkarabélyokról, géppisztolyokról, tankokról, önjáró lövegekről szóló bejelentések.

[Beillesztett cikk: Német tankokat vásárolt a honvédség]

Emellett az idei évben az alapvető tevékenységek és a folyó műveletekben való részvétel missziós feladatot ró a dandár hódmezővásárhelyi helyőrségére, míg Debrecenben egy 2020-as küldetésre kell felkészülni. A hazai és nemzetközi hadgyakorlatok kötelezettségei mellett a debreceni 39. lövészzászlóalj harcászati készenlétellenőrzése is megtörténik.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.