Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fórum épül Derecskén

| 2019. 01. 03. | 10:32:00
Új főtér formálódik
Fórum épül Derecskén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A település közparkjainak száma – annak ellenére, hogy sok zöldterülettel rendelkezik – meglehetősen kevés. Az egyik legnagyobb a református templom, a Bocskai Általános Iskola, a volt városháza és a Köztársaság út által határolt területen található. A környezet a református templom újjáépítése (1843.), a városháza megépítése (1891.), valamint a volt állami elemi iskola (jelenleg általános iskola) megépítését (1930.) követően véglegesedett. A tér egyben szoborpark is, az emlékművek (1848-49-es szabadságharc, az I. világháború, a II. világháború áldozatainak és az országzászló) helye, ami elsősorban így a megemlékezések, a pihenés helyszíne. A városi rendezvényeknek nincs igazi helyszínük, ezért kényszerből ugyanezen park szolgál ezekre a célokra is. Mivel az eredeti célra szánt park a közösségi rendezvények helyszínére nem volt alkalmas, ezért folyamatosan formálódott, alakult a mindenkori igényeknek megfelelően.

A város vezetésének régi célja, hogy a park eredeti célját töltse be ismét, maradjon meg a pihenés és a megemlékezés helyszíne. Az egyéb nagyrendezvények, közösségi események részére új helyszínt jelölt ki.

Az új helyszín a parkkal átlósan szemben található terület; üresen áll, hasznosítatlan épületek és a leromlott állapotban lévő városi piac volt itt. A területen lévő épületek funkció nélkül maradtak, vagy állapotuk miatt nem volt érdemes már felújítani őket. A helyi termékek értékesítésére szolgáló kulturált helyszín biztosítása is régi igény.

Az új főteret (Fórumot) az önkormányzat a lakossági igényekkel összhangban úgy álmodta meg, hogy az a napi élet mozgalmas helyszíne legyen, ahol minden korosztály megtalálja a szórakozás, a kikapcsolódás lehetőségét, ahol a helyiek jól érzik magukat.

A megvalósítás útjára az önkormányzat 2016-ban lépett, amikor hosszas előkészítő munkát követően, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében sikeresen pályázott a Zöld város kialakítása Derecskén című projektjével. A projekt a város legjelentősebb tömbrehabilitációs beruházása.

A rehabilitációval érintett terület nagysága körülbelül két hektár. Északról a Köztársaság útról lenyúló kollégium és szakiskola emeletes épületei, keletről a Nap utca, délről a művelődési központ épülete, míg nyugatról a Köztársaság út, annak túloldalán pedig a járási hivatal földszintes épülete határolja. A terület 10 ingatlanból állt, melyből egy a református egyházközség tulajdonában volt. A rehabilitációs területen az egyház imatermet és lakásokat tartalmazó, felújításra szoruló épülete, idősek otthonának épülete, volt szülőotthon (majd óvoda, és konditerem) felújításra szoruló épülete, egy takarmánybolt, egy komfort nélküli önkormányzati lakóépület és a korszerűtlen városi piac volt található. A rehabilitáció az ingatlanok összevonásával kezdődött, majd a hasznosíthatatlan épületek, kerítések, térburkolatok elbontásával folytatódott.

Játszótér és piac

Az új közparkban a zöldfelületek fákkal, cserjékkel, virágágyásokkal, sétányokkal egy központi térben (rendezvénytér) találkoznak. A két részből álló tér kisebbik részén egy vizes attrakció is készül: a térburkolatból, váltakozó módon vízsugarak szökellnek majd fel. A parkot gazdagítja egy játszótér, mely a kisebb és a nagyobb gyerekek szórakozását biztosítja. A parkot átszeli egy gumiburkolatú futópálya is, ami a sportolni vágyók igényeit szolgálja.

A park délkeleti részén, a régi piac területén új piaccsarnok épül. Az épület rendezvények idején a kiszolgáló hátteret is biztosítja, így az átöltözési lehetőséget és az illemhelyet. A park további élhetőségét szolgálja másik két épület is: a magtárból vendéglátóhelyet alakítanak ki. Az épületnek közvetlen kapcsolata lesz a parkkal, mivel a fogyasztóteret a park irányába terasz bővíti.

Míg a szülők, nagyszülők megisszák kedvenc kávéjukat, elolvassák a napi híreket, vagy megbeszélik a történéseket, addig a gyerekek a játszótéren játszhatnak úgy, hogy a teraszról mindvégig szemmel tarthatók.

A park délnyugati sarkát két egymásra merőleges épület zárja le. Benne üzletek, konditerem, az egyik épület tetőterében egy konferenciaterem lesz. Az épületegyüttest úgy alakítják ki, hogy ne csak elzárja a tereket egymástól, hanem az azok közötti átjáró össze is kösse azokat, bevezesse az embereket a parkba.

A rehabilitáció kiegészül a közterület felújításával is. Ennek során kétirányú gépjármű forgalmat biztosító utat és a Fórumot kiszolgáló parkolókat építenek. Mindezek csapadékvíz elvezetését új, zárt csatorna biztosítja. A közterületen átépítik a közművek jelentős részét, mint például az elektromos vagy a távközlési hálózatot.

A projekt keretében újul meg a leendő Fórum mellett található könyvtár és a művelődési központ épülete. A lapos tetejű könyvtár új tetőt kap, míg a művelődési központ irodai szárnya fölött inkubátorházat alakítanak ki.

Egy éve megújult a járási hivatal főbejáratául szolgáló Városház utca, ahol új, burkolt út és parkolók szolgálják az ügyfeleket, illetve néhány száz négyzetméteren egy üde kis park is megvalósult.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb üzemanyagárstop jöhet
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.