Hirdetés

Hirdetés

Debreceni iskolások, akik „tonnaszám” védik a jövőt

civishir.hu

2019.01.11. 08:18

Debreceni iskolások, akik „tonnaszám” védik a jövőt

Robotépítő készletet kaptak tudatosságukért.

Hirdetés

Hirdetés

Európai uniós elvárás és jogszabályi kötelezettség is a háztartásokban keletkező elhasználódott elektronikus berendezések elkülönített gyűjtése azért, hogy ezeket a – lakosság által szelektíven leadott eszközöket – szakszerűen újrahasznosítsák környezetünk védelme és a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében. Ennek szellemében hirdette meg 2018-ban az E+E hulladékgyűjtő versenyét az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. Az általános iskolás tanulók szemléletformálását célzó versenyt az NI Hungary Kft. évek óta támogatja, miután az amerikai cég prioritásként kezeli a környezetvédelmet.

– A Debreceni Tankerülethez tartozó iskolák közel fele ökoiskola, amelyek kiemelt fontosságú célként kezelik a környezeti nevelést – hangsúlyozta Karika Rozália, a Klebelsberg Központ Debreceni Tankerületi Központjának kabinetvezetője. Debrecenben egyébként számos program erősíti a gyerekekben a környezetvédelem fontosságát, vagyis ezek hatása nem ér véget az iskolák kapujában, hanem otthon is folytatódik a megfelelő szemlélet kialakítása – hívta fel a figyelmet az okatási szakember. 

Dr. Pakurár Miklósné, a Szoboszlói Úti Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy nagy büszkeséggel tölti el, hogy sikerült egy példaértékű összefogással a harmadik legjobb eredményt elérni és 3 140 kilogramm elektronikai hulladékot összegyűjteni. Ez elsősorban a gyerekeknek, az őket támogató szülőknek és a pedagógusoknak köszönhető. Fontos az is, hogy 423 háztartásban és vonzáskörzetében több mint 4 ezer ember környezettudatosságát fejleszthették.

Burger Angéla Erzsébet, a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezetője kiemelte, hogy az iskola a józsai kertségi városrészben már több generáción keresztül ívelve folytatja a szemléletalakítást, a környezetet óvó magatartás fejlesztését. Az A.K.S.D. Kft. hulladékgyűjtő akciójában is többször indultak és szerepeltek eredményesen. Tavaly összesen 7 360 kilogramm elektronikai hulladékot gyűjtöttek be, amely a második legnagyobb mennyiséget jelentette. Ez nem sikerült volna, ha a családok és a tanárok nem lettek volna ennyire motiváltak.

Dr. Czifra Ildikó, a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a legkisebb létszámú intézményként a legjobb eredményt tudják elérni, ahhoz egy valóban környezettudatos csapat volt szükséges. A gyerekek, a szülők és a pedagógusok megérezték, hogy a környezetvédelem nem csak hangzatos jelszavakból, hanem hasznos, ökotudatos munkából kell, hogy álljon. Így sikerült tavaly a legjobb eredményt elérni, és 9 140 kilogramm elektronikai hulladékot összegyűjteni.

2017-hez képest a résztvevő iskolák létszáma tavaly 50 százalékkal nőtt, a begyűjtött elektronikai és elektromos hulladék mennyisége pedig megduplázódott és meghaladta a 30 tonnát – hangsúlyozta Dr. Ábrahám László. Az NI Hungary Kft. – tette hozzá az ügyvezető –fontos társadalmi célkitűzésének tartja, hogy a gyerekek minél hamarabb megértsék a környezetvédelem jelentőségét, ezért évek óta támogatják az A.K.S.D. Kft. elektronikai hulladékgyűjtő akcióját.

A győztes iskolák diákjainak Révész Csongor, az NI Hungary Kft. létesítmény-gazdálkodási igazgatója, Ferenczi András, az NI Hungary Kft. EHS vezetője és Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője egy-egy LEGO MINDSTORMS EV3 robotépítő készletet ajándékozott.
szelektív hulladékgyűjtésAKSD

Szóljon hozzá!

.