Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki dalokkal hálálja meg a szeretetet

| 2019. 01. 16. | 09:24:00
Interjú a debreceni Lobó-Szalóky Lázárral.
Aki dalokkal hálálja meg a szeretetet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fiatal kora ellenére fényes sikerekkel, ezen belül nagyszerű számokkal és nemzetközi vonallal is büszkélkedhet a debreceni gitáros-énekes, Lobó-Szalóky Lázár. Tavaly ősszel jelent meg új szólódala Nem titok címmel, mely a Petőfi Rádióban történt debütálás után Pozsonytól Csíkszeredáig minden rádióban a lejátszási listákra került.

Szólókarrierbe fogtál annak ellenére, hogy a Dirty Slippers az egyik legtöbbet turnézó hazai zenekar. Mi áll a döntés hátterében?
Lobó-Szalóky Lázár: A Dirty Slippers harmadik nagylemeze Kitűzöm a zászlót címmel jelent meg az elmúlt nyáron, ami egyértelművé tette, hogy a zenekar populárisabb vonalon fog tovább haladni a közeljövőben. 2017 őszén vált nyilvánvalóvá, hogy több dalom nem illeszkedik a zenekar által kialakított pop-rock hangzásvilágba, viszont számomra nagyon különleges, így nem akartam fiókban hagyni őket. Természetesen a zenekar változatlanul megy tovább, de mellette ugyanekkora figyelmet kap a szólóprojektem is, ami indie-rock, britpop és punkrock műfajokból táplálkozó zene.

A szólóalbum készítésekor nagy név volt segítségedre. Honnan a kapcsolat?
Lobó-Szalóky Lázár: 2009-ben lemezfelvételünk volt a zenekarral az Egyesült Államokban, s akkor kerültünk kapcsolatba George Shilling producerrel, aki olyan kiválóságok lemezein dolgozott, mint Mike Oldfield vagy az Oasis. Írtam neki, válaszolt, elküldtem a dalaim, és megtetszett neki a munkásságunk, amiért nagyon hálás és amire büszke is vagyok. Az évek során ez a viszony baráti lett, így 2017 végén, amikor elkezdtem dolgozni a szólódalokon, feltettem neki a kérdést, hogy vállalná-e, hogy az egész nagylemezen producerként közreműködik, s igent mondott. Ráadásul nagyon sokat köszönhetek a segítségének is, hiszen pár hónapra rá szerződtünk egy liverpooli lemezkiadóval, ezt követően pedig a The Only Thing című dalomat bemutatta pár kisebb angol rádióban is, ami nagy örömmel tölt el. 

89’ a címe. Történelmileg fontos év. Személyesen is?
Lobó-Szalóky Lázár: 1989. június 19-én születtem, így adta magát a dolog, hogy 89'-nek nevezzem el az első, szóló nagylemezem is. Idén leszek 30 éves: ez ad neki külön ünnepi hangulatot. Ráadásul 15 éves korom óta zenélek a Dirty Slippersben, így az életem felét zenekarozással töltöttem. 30 éves koromban viszont szeretnék ezzel a lemezzel megállni egy percre, és megmutatni az embereknek, hogy hol tartanak a gondolataim; milyen örömök, sikerek, fájdalmak, csalódások értek, amelyekből dalok születtek. 30 éve születtem, 30 éves koromban születik meg az első nagylemezem. Számomra ennek nagy jelentősége van, bízom benne, hogy a közönség is nagyon fogja kedvelni a dalokat. 

Megérinti az embert, amikor először hallja a rádióban a saját dalát?
Lobó-Szalóky Lázár: 2009-ben történt meg, hogy először játszottak minket a rádiók, a Dirty Slippers Élned kell dala volt, aminek a klipje és maga a dal is sokat szólt az országos csatornákon. Nagyon szívmelengető érzés volt, főleg az, amikor a szüleim bejöttek egy reggel, bekapcsolták a tévét, és magunkat láttam vissza. A szólódaloknál pedig szintén minden dalpremier, interjú és rotációba kerülés boldogság, hiszen nem az a legfontosabb, hogy a munkád visszaigazolásaként éled meg, hanem az, hogy nem tudhatod, mikor, ki találkozik a dalaiddal. Ennek a misztériuma nagyon jó érzés. Vajon a nekem fontos emberek hallottak már a rádióban? Vajon azok, akik régen nem hittek bennem, most mit szólnak hozzá? 

Nagy nyilvánosság előtt játszanak, sok zenészre jellemző, hogy viszonylag elszigetelten él. Te bekapcsolódtál a debreceni vérkeringésbe?
Lobó-Szalóky Lázár: 2016-ban költöztem Debrecenbe, ami tudatos döntés volt, hiszen ezer szállal kötődöm a városhoz. Őszintén állíthatom, hogy a Suliturné elnevezésű programunk legjobb és legemlékezetesebb koncertjei a debreceni gimnáziumokban voltak (Medgyessy, Tóth Árpád stb.), valamint rendszeresen jártam a Roncsbárba, nyáron a barátaimmal a víztoronyba, a Campus Fesztiválra és minden évben úgy várom az adventi vásárt a Nagytemplom előtt, mint egy kisgyerek. Gyulán nőttem fel, Szegeden végeztem az egyetemen, de Debrecenben találtam meg mindazt, amit szerettem volna. Az emberek kedvessége, segítőkészsége és a folyton nyüzsgő város azonnal beszippantott. Külön megtiszteltetés, hogy polgármester úr és az önkormányzat bizalmat szavazott a debütáló albumom elkészítéséhez. A dalokkal és a lemezzel pedig, bízom benne, sikerül meghálálnom a szeretetet.

Az ismert tehetségkutatókon való részvétel megfordult a fejedben? 
Lobó-Szalóky Lázár: Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert soha nem kellett tehetségkutatóra jelentkeznem ahhoz, hogy a zenekar haladni tudjon az útján. 14 éves voltam, amikor már a Petőfi Csarnok színpadára állhattam, 19 évesen pedig már a Republic vendégzenekaraként játszhattunk sportcsarnokokban. Azután jött az amerikai lemezfelvétel, lemezszerződés, videoklipek és turnék. Hálával tartozom mindenkinek, aki támogatott az utamon, hogy idáig eljuthassak, de még sok-sok lépcsőt kell megtenni, hogy elérjem azt, amit szeretnék. Ugyanakkor azt is bevallom, hogy volt már megkeresés különféle tehetségkutató műsoroktól, regionális zenei versenyektől, akik szeretettel láttak volna a zsűriben, viszont úgy gondolom, nagyon sokat kell még ahhoz fejlődnöm és letennem az asztalra, hogy jó szívvel el tudjak vállalni egy ilyen feladatot. Továbbá szerintem hitelesek a zsűri székében olyan előadók lehetnek igazán, akik olyan "legendás" karriert tudhatnak maguk mögött, mint Ákos, a Republic vagy akár a Karthago. Egy Békés megyei versenyen kívül ezért minden ilyen jellegű felkérést kedvesen megköszöntem, de nem vállaltam el.

Koncertszervezés:
You and Media Management
06-30-300-3182

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés