Hirdetés

A városházán hangsúlyozzák, ők nem költöttek értelmetlenül a főpályaudvarra

civishir.hu

2019.01.23. 17:30

A városházán hangsúlyozzák, ők nem költöttek értelmetlenül a főpályaudvarra
A Petőfi téren egyelőre nem fognak építkezni (Fotó: Cívishír)

Reagáltak a Jobbik sajtótájékoztatójára.

Hirdetés

– Az önkormányzat elkötelezett egy olyan főpályaudvar megépítése mellett, amely képes tökéletesen kiszolgálni a létesítmény tervezése óta gyökeresen megváltozott igényeket – reagált Debrecen önkormányzata közleményben Kőszeghy Ábel (Jobbik) január 23-i sajtótájékoztatójára

Mint emlékeztetnek, az intermodális központ tervpályázata 2013-ban zárult, a bíráló bizottság szakmai döntést hozott. A tervezési munkára közbeszerzési eljárást folytattak le, amit az Archiko Kft. és a Lengyel Építész Műterem Kft. nyert meg. Majd 2014-ben az új városvezetés a várható költségek nagyságrendjére tekintettel elrendelte a készülő tervek felülvizsgálatát (az épület területe jelentősen csökkent). 

Hangsúlyozzák, Debrecen önkormányzata a kivitelezésre vonatkozóan semmilyen pénzügyi kötelezettséget nem vállalt és kifizetést sem teljesített, így visszafizetési kötelezettség sem terheli (a tervezés európai uniós finanszírozású volt). – A főpályaudvar megépítése állami beruházás formájában valósult volna meg, melyre tekintettel a terveket a véglegesítés után a szükséges engedélyekkel együtt átadtuk a NIF Zrt-nek. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást ennek megfelelően nem a debreceni önkormányzat, hanem a NIF végezte – írják arra válaszul, hogy Kőszeghy csalódottságát fejezte ki a meg nem valósult beruházás kapcsán elköltött pénzek miatt.

A városháza egyebekben megismételte a múlt pénteki álláspontját. Miként a Cívishír is megírta, továbbra is úgy látják, a debreceni intermodális központot áttervezés után a 2020-ban kezdődő EU-s fejlesztési ciklus elején meg kell valósítani.

Szóljon hozzá!

Hirdetés