Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két évig hallgatott, most megszólal Debrecenben

| 2018. 12. 23. | 12:28:00
Igazi kuriózum.
Két évig hallgatott, most megszólal Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Kistemplom orgonáját 2016-ban kezdték el felújítani. Az Európa-szerte egyedülálló hangszer december 25-én, karácsony első napján fog először újra megszólalni a több évtizedes hallgatás után a tíz órás istentisztelet keretében, ahol Fekete Károly püspök hirdeti az igét.

A Kistemplomi orgonát 1862 és 1881 között építette Kiszel István, a Debrecenben született nagyváradi orgonaépítő, aki e hangszer építése miatt egész műhelyével városunkba költözött. Az orgona nagyméretű hangszernek számít: három manuálos, 47 (+4) regiszteres, mechanikus csúszkaláda rendszerű. Az első és a harmadik manuál Barker emelővel – billentést könnyítő szerkezettel – van ellátva.

Az orgona a templom keleti végében, az eredeti főbejáratot eltakarva helyezkedik el. Szekrénye klasszicista stílusú, monumentális megjelenése uralja a templom belső terét. 

A Kistemplom orgonája sajátos történettel rendelkezik, amelyben  jelen van Debrecen városának és református egyházának alkotó szándéka. A hangszer önmagában is rendkívüli, a restaurálást végző Aeris Orgona Kft. így fogalmaz tervében: „a hangszer egyediségét az a tény is alátámasztja, hogy a magyarországi történelmi orgonaépítészetre elsősorban a dél-német orgonaépítészeti tradíció volt nagy hatással. Ezzel szemben Kiszel egy egész más vonalat, a francia építészeti stílust, hangképet követi, mely a Kistemplom hangszerén különösen jól megmutatkozik. Ettől válik ez az orgona a történelmi hangszerek között is kuriózummá… Debrecen olyan történelmi hangszere a Kistemplomé, amely nem egy ideológia hatására lett modernizálva, hanem az eredetileg megalkotott hangzásvilágot tükrözi, csonkítások, fölösleges toldások nélkül.”

A restaurálásra irányuló tervek több évtizedre nyúlnak vissza, a felújítást pedig 2016-ban kezdték el. Az orgonasíp örökbefogadási lehetőség, a parókiakoncertek, borestek, jótékonysági zeneestek és alkalmak mind-mind azt a célt szolgálták, hogy ezeket a munkálatokat fedezni tudják.

A néma orgona

„Az orgona építésének időszaka Debrecen város, az egyház és az egyházzene életében jelentős évek voltak. Rengeteg újdonság jelentkezett akkor, s kicsit ebbe a korba lépünk vissza, amikor ez az orgona újra megszólal, és olyan sajátosságokat mutat be mind hangszínében, mind technikájában, amelyek rendkívül egyedivé teszik ebben a régióban. Kiemelkedő jelentőségű hangszer- és ipartörténeti emlék. A gyülekezet életében pedig azért fontos, mert egy olyan zenei élet lehetőségét nyitja meg ez a hangszer, ami eddig nem volt” – mondta Szakács György gyülekezeti lelkipásztor.

Szakács György 2000-ben került a Kistemplomba mint kántor. Igen mély benyomást tett rá a néma orgona. Múltbeli emlék, foltos sípokkal, porosan, koszosan: évekig nézte, milyen hangja lehetett, milyen lehetett rajta játszani. Döbbenetes élmény volt számára, amikor a felújítási munkálatok során először tudta megszólaltatni. E két emlék között 18 esztendő telt el.

Fekete Károly püspök 1975 óta kutatja a tiszántúli orgonák történetét, köztük a kistemplomi orgonáét is, és azóta foglalkozik Kiszel István munkásságával, amelyről fontos tudni szerinte, hogy amikor Kiszel István 1868-ban sikerrel bővítette a Nagytemplom orgonáját, akkor a debreceni református egyház 1871-ben ösztöndíjjal küldte ki a mestert Franciaországba (Nancy) és Svájcba (Genf), hogy a párizsi Merklin-Schütze cég orgonáival és az azokban alkalmazott technikai újításokkal megismerkedjen. Hazajőve Kiszel a Kálvin genfi templomába készült orgona hangképe alapján készítette el a Kistemplom új hangszerét, és ezzel mesterművet alkotott. A Genf-Debrecen kapcsolat ipartörténeti értéke miatt részesítette jelentős anyagi támogatásban a restaurálás munkálatait a Reformáció Emlékbizottság.    

Faragó Attila, az Aeris Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ilyen stílusú orgona nincs Európában még egy.

Nagy kihívás számukra ez a munka, Faragó Attila kiemelte, hogy a cég életében ez az egyik legkomolyabb feladat. A restaurálását hosszú kutatás előzte meg, ami folyamatos, hiszen közben derülnek ki olyan fejlemények, amelyekre megoldást kell találni. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autók számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autók számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.