Hirdetés

Hirdetés

Így válik biztonságosabbá a gyalogosoknak Debrecen

Cívishír

2018.12.07. 18:00

Így válik biztonságosabbá a gyalogosoknak Debrecen
Korszerűsített zebra az Újkertben (Fotók: Miskolczi János)

Azon az István úti zebrán, ami így működik, senkit nem ütötték el a felszerelése óta.

Hirdetés

Hirdetés

Újabb „okos zebrákat” telepítenek Debrecenben, immár a Bolyai – Cívis – Jerikó utcai gyalogátkelőn is aszfaltba épített LED-es fényforrások véd, míg a Csapókertben két veszélyesebb csomópontba kerül sárgán villogó fény. Az elmúlt két évben 5 átkelőnél alakított ki úgynevezett okos zebrát a debreceni önkormányzat. 

– Az Újkert és azon belül a Bolyai utca környékén nagyon sokan közlekednek autóval és gyalogosan, ezért szorgalmaztam, hogy ebben a csomópontban létesüljön okos zebra – fogalmazott december 7-i sajtótájékoztatóján Korbeák György (Fidesz–KDNP városrészi önkormányzati képviselő. A fejlesztés 2 millió forint saját forrásból valósult meg.

A gyalogátkelőhely járdakapcsolatainál fotocellás oszlopokat helyeztek ki, amelyek érzékelik a zebrához közelítő gyalogost. Ekkor lép működésbe a burkolatba épített LED. Az izzók villogó fényjelzést adnak a gépjárművezetőknek, így könnyebb észlelni, hogy gyalogosok szeretnének átkelni az úton. 
Korbeák György emlékeztetett: hasonló zebra működik az István úton, ahol a beüzemelés óta egyetlen gyalogosokat érintő baleset sem történt. 

Az Ótemető utcán (a Debreceni Egyetem Műszaki Karánál), illetve a Huszár Gál utca – Kincseshegy utcai gyalogátkelőnél is telepítettüek gyalogosokat segítő berendezéseket. Ezek úgy működnek, hogy a zebrához érkező gyalogos radaros érzékelése után a közeledő járművezetők figyelmeztető sárga jelzést kapnak. A két fejlesztés összesen mintegy 1,5 millió forint költséggel járt.  

Debrecenben az elmúlt években 5 helyen létesült intelligens gyalogátkelőhely:

  • az István úton a Tőzsér utcánál
  • a Budai Nagy Antal utca – Kurucz utca kereszteződésében
  • a Nagyerdei körúton a Csanak József utca csatlakozásánál
  • a Mátyás Király út – Jánosi út kereszteződésében
  • az Epreskert utcán a Lovász utca csatlakozásánál
     
rendőrségDebrecengyalogoszebragyalogátkelő

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.