Hirdetés

Debrecen iparosodása „nyugati irányt” vesz

Cívishír

2018.12.05. 18:07

Debrecen iparosodása „nyugati irányt” vesz
Papp László és Palkovics László a szerződés aláírása után (Fotó: Miskolczi János)

A BMW-beruházás kapcsán fontos szerződést írt alá a polgármester az innovációs és technológiai miniszterrel.

Hirdetés

A kormány nevében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Debrecen képviseletében pedig Papp László polgármester Budapesten írta alá december 5-én azt az együttműködési megállapodást, amely a BMW-beruházáshoz kapcsolódó mintegy 130 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza.  

Debrecenben, mint arról beszámoltunk, a német autógyártó óriás betelepülésével új ipari park jön létre Észak-Nyugati Gazdasági Övezet néven.

Palkovics miniszter beszédében kiemelte, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaságot egészséges növekedés jellemzi, a bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a harmadik negyedévben. A jó eredmény – mondta a miniszter – összefügg az adócsökkentéssel, a munkahelyteremtéssel, a foglalkoztatottság csúcsokat dönt, az aktívan dolgozó száma  meghaladta a 4,5 milliót. Palkovics László ezután Debrecen szerepét emelte ki a magyar gazdaság életében.

– Debrecen sikertörténete nem a BMW-vel kezdődik, hanem már a korábbi években elindult, olyan nagy multinacionális vállalatok telepedtek meg a városban, mint a Thyssenkrupp, a Continental, vagy a Krones

– szögezte le, kiemelt jelentőségűnek nevezve 2018. december 5-ét, amikor majdnem 130 milliárd forintos kormányzati támogatásról állapodik meg írásban is egy „kiváló város kiváló vezetőjével”.

Számíthatanak egymásra

Papp László úgy fogalmazott, Debrecen két évtizedes szisztematikus építkezéssel jutott el idáig. A polgármester kiemelte: a kormánnyal való együttműködés révén az elmúlt 3 évben 6 ezer új munkahely jött létre a városban, amely a keleti országrész legfontosabb gazdasági központja, a vidéki nagyvárosok közül pedig a legerősebb az integráló képessége a földrajzi elhelyezkedése, a keleti határ közelsége okán is.
Hozzátette: Debrecen gazdasági növekedése nem csak az Észak-Alföld mint régió, hanem az egész ország szempontjából rendkívül fontos. A város első embere Debrecen nagy erősségének nevezte a diákságot, amelynek több mint 70 ezres száma képezi a jövő gazdasági növekedésének alapját. Debrecen számít a kormányra, és a kormány is számíthat Debrecenre – zárta mondandóját a polgármester.

A Cívishír érdeklődésére Papp László elmondta, a BMW-gyárnak helyet adó 400 hektáros terület mintegy 20 százalék kerül kisajátítás útján állami tulajdonba, a gazdák többségével már megegyeztek, vagy éppen megállapodás előtt állnak.

BeA

BMWDebrecenPapp LászlóPalkovics László

Szóljon hozzá!

Hirdetés