Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen iparosodása „nyugati irányt” vesz

| 2018. 12. 05. | 19:07:00
A BMW-beruházás kapcsán fontos szerződést írt alá a polgármester az innovációs és technológiai miniszterrel.
Debrecen iparosodása „nyugati irányt” vesz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány nevében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Debrecen képviseletében pedig Papp László polgármester Budapesten írta alá december 5-én azt az együttműködési megállapodást, amely a BMW-beruházáshoz kapcsolódó mintegy 130 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza.  

Debrecenben, mint arról beszámoltunk, a német autógyártó óriás betelepülésével új ipari park jön létre Észak-Nyugati Gazdasági Övezet néven.

Palkovics miniszter beszédében kiemelte, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaságot egészséges növekedés jellemzi, a bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a harmadik negyedévben. A jó eredmény – mondta a miniszter – összefügg az adócsökkentéssel, a munkahelyteremtéssel, a foglalkoztatottság csúcsokat dönt, az aktívan dolgozó száma  meghaladta a 4,5 milliót. Palkovics László ezután Debrecen szerepét emelte ki a magyar gazdaság életében.

– Debrecen sikertörténete nem a BMW-vel kezdődik, hanem már a korábbi években elindult, olyan nagy multinacionális vállalatok telepedtek meg a városban, mint a Thyssenkrupp, a Continental, vagy a Krones

– szögezte le, kiemelt jelentőségűnek nevezve 2018. december 5-ét, amikor majdnem 130 milliárd forintos kormányzati támogatásról állapodik meg írásban is egy „kiváló város kiváló vezetőjével”.

Számíthatanak egymásra

Papp László úgy fogalmazott, Debrecen két évtizedes szisztematikus építkezéssel jutott el idáig. A polgármester kiemelte: a kormánnyal való együttműködés révén az elmúlt 3 évben 6 ezer új munkahely jött létre a városban, amely a keleti országrész legfontosabb gazdasági központja, a vidéki nagyvárosok közül pedig a legerősebb az integráló képessége a földrajzi elhelyezkedése, a keleti határ közelsége okán is.
Hozzátette: Debrecen gazdasági növekedése nem csak az Észak-Alföld mint régió, hanem az egész ország szempontjából rendkívül fontos. A város első embere Debrecen nagy erősségének nevezte a diákságot, amelynek több mint 70 ezres száma képezi a jövő gazdasági növekedésének alapját. Debrecen számít a kormányra, és a kormány is számíthat Debrecenre – zárta mondandóját a polgármester.

[Beillesztett cikk: Debrecennek nem elég a kormányhatározat]

A Cívishír érdeklődésére Papp László elmondta, a BMW-gyárnak helyet adó 400 hektáros terület mintegy 20 százalék kerül kisajátítás útján állami tulajdonba, a gazdák többségével már megegyeztek, vagy éppen megállapodás előtt állnak.

BeA

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.