Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg használt autót adnak-vesznek Hajdú-Biharban

| 2018. 11. 08. | 15:01:00
Buktatókról is szóltak Debrecenben. +Képgaléria
Rengeteg használt autót adnak-vesznek Hajdú-Biharban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az év első kilenc hónapja során 13,7 százalékkal nőtt a használt autó átírások száma hazánkban, januártól szeptemberig összesen 573 722 gépjármű cserélt gazdát Magyarországon a Datahouse adatai szerint. Ezzel szemben hat év után először zárt negyedévet a használt autó import negatív eredménnyel, július és szeptember vége között 2,4 százalékot csökkent a forgalomba helyezések száma. 2018 első kilenc hónapja alapján még így is 4 százalékkal több gépkocsit hoztak be hazánkba külföldről, 120.005 jármű kapott összesen ez idáig magyar rendszámot. Hajdú-Bihar megyében az átlag felett nőtt az autóvásárlások száma a hazai kocsik és az importautók esetében is.

A szigorodó forgalomba helyezési szabályok és a magas euró árfolyam kézzelfogható hatást fejtett ki a használt autó import területén, ugyanis hosszú évek után, egészen pontosan 2012 óta először ért el negatív eredményt negyedéves összesítésben a terület. Augusztusban 7,2, szeptemberben pedig 5 százalékkal csökkent a behozott gépkocsik száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. E két rossz hónapnak köszönhetően a harmadik negyedév összességében mínusz 2,4 százalékos eredménnyel zárt, 40.902 gépkocsi érkezett ez időszak alatt Magyarországra a tavalyi 41.926-hoz képest. Januártól szeptemberig azonban még így is nőtt a piac, bár csökkent a növekedés ritmusa: mindössze 4 százalékkal, azaz 4601 autóval gyarapodott az import, kilenc hónap alatt összesen 120.005 négykerekű kapott magyar forgalmit.

A hazai átírások viszont továbbra is emelkednek: 2018-ban január és szeptember vége között 573 722 személyautó talált új gazdára, ami 13,7 százalékos növekedést jelent 2017 hasonló időszakához képest. Az emelkedés üteme valamelyest enyhülni látszik, 2017-ben még 26,5 százalékot nőtt a piac 2016-hoz képest, háromnegyed év után.

A statisztikák alapján a Magyarországon átírt járművek 77,5 százaléka 10 évnél idősebb volt, az ötéves vagy annál fiatalabb kocsik aránya mindössze 12,8 százalékot ért el. A hazai vásárlók jellemzően az alsó-középkategóriás (174 000 autó), a kisméretű (144 384 autó) és a felső-középkategóriás (88 839 autó) autókat keresték. Az új autók között népszerűnek számító SUV-k 6,8 százalékos piaci részesedést szereztek a használtak mezőnyében.

A használt autós tortából az Opel 13,5 százalékos szeletet hasított ki kilenc hónap alatt (77 168 autó), második helyre 9,9 százalékos részesedéssel a Volkswagen (56 824 autó) lépett fel, harmadik helyen a Suzuki (56 739 autó) áll. A prémium autók közül a BMW a hatodik, a Mercedes a kilencedik, az Audi a tizedik az összesített listán. A legkedveltebb modellnek szeptember végéig az Opel Astra (40 150 autó), a Suzuki Swift (36 527 autó) és a Volkswagen Golf (16 540 autó) számított.

Hajdú-Bihar megyében 28 541 gépkocsit írtak át használtan, ami 14,59 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest, ezzel a 4. helyet foglalja el a megyék sorrendjében. (Budapestet követően legtöbben (111 662 autó) Pest megyében (93 560 autó), Borsod-Abaúj-Zemplén (36 066 autó) megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (32 901 autó) vásároltak másodkézből négykerekűt).

Az import esetében a 7. helyen áll a megye 9 hónap után, összesen 5 150 négykerekű érkezett ebbe a térségbe, ami 4,19 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest.

– Tapasztalataink szerint továbbra sem javult általánosságban a használt autók megbízhatósága, a kocsik nagy részének manipulálják a kilométeróráját, és számtalan olyan esettel találkozunk, amikor darabokból összerakott, ámde hiba nélkülinek hirdetett kocsit vesz az ügyfél. Gyakori az is, hogy biankó szerződéssel hoznak el autót a vevők, így az eladó a tranzakció után elérhetetlenné válik, ezáltal pedig lehetetlen később érvényesíteni a szavatossággal kapcsolatos igényeinket – mondta el Sárai Márió, a Debrecen Autóház Das WeltAuto értékesítője. – A határon túlról érkező, fiatal gépkocsik esetében jellemző trükk még az ÁFA-csalás, ezáltal huszonhét százalékos árelőnyre tehet szert a jogszabályokat kijátszó kereskedő. Az import tehát veszélyes üzem, itt is igaz, hogy csak megbízható partnertől, ismert előéletű, ellenőrzött gépkocsit vegyünk.

Sárai Márió azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak hírei ellenére nem csökkent a dízelautók iránti kereslet, mivel korlátozásokat csak a régi, Euro IV illetve Euro V kibocsátási norma szerinti autóra vezetnek be néhány nyugat-európai nagyváros belvárosában. A Das WeltAuto hálózatában továbbra is népszerűek a gázolajjal hajtott modellek, mivel gazdaságosságban továbbra is verhetetlenek.

Tanácsok használt autó vásárlásához

1. Válasszon megbízható értékesítő partnert!
2. Ne dőljünk be a gyanúsan alacsony árnak!
3. Ne vegyen ismeretlen előéletű autót!
4. Ne dőljön be az irreálisan alacsony futásteljesítménynek!
5. Vizsgáljuk meg az adás-vételi szerződést!
6. Válasszuk ki a megfelelő finanszírozási formát
7. Ha nem vigyázunk, a NAV és a rendőrség is lefoglalhatja autónkat!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb üzemanyagárstop jöhet
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.