Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötmilliárdos beruházást avattak Debrecenben

| 2018. 11. 14. | 21:29:00
Új gyáregységet épített a Teva.
Ötmilliárdos beruházást avattak Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen a Teva Gyógyszergyár Zrt. egyik legfontosabb gyártási és K+F központja, mind az alapanyagok, mind pedig a szilárd gyógyszerkészítmények (tabletta, drazsé, kapszula) tekintetében. Számos beruházás és fejlesztés valósult meg az elmúlt évben, melynek kulcsa a telephelyen rendelkezésre álló kiemelkedő szaktudás, tapasztalat, valamint technológiai felszereltség.

A vállalat az új gyáregység kialakításával a meglévő hatóanyaggyártási kapacitást bővíti a Pallagi úti telephelyén 5 milliárd forintból, ahol Caspofungint, azaz súlyos – a szervezet több pontján fellépő – gombás fertőzések elleni hatóanyagot állítanak elő több mint 1500 négyzetméteren.

A Caspofungin gyártási technológiáját debreceni csapat fejlesztette ki, mely fermentációs, kromatográfiás és szintetikus technológiák kombinációja.

Az egységet 2017 januárjában kezdték építeni, az ünnepélyes üzemavatót november 14-én tartották, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Papp László, Debrecen polgármestere, Lucas Astarita, a Teva globális alapanyaggyártásáért felelős alelnöke, és Mile Attila, a Teva hazai alapanyaggyártásáért felelős igazgatója.

Magyarországon a Teva több mint 25 éve van jelen a hazai gyógyszerpiac egyik vezető vállalataként, egyben Debrecen és környéke egyik legjelentősebb munkaadójaként.

A vállalat elsősorban kiváló ár-érték arányú, megbízható minőségű termékeiről ismert. Ezt bizonyítja, hogy 2017-ben a cég forgalmazta a legtöbb gyógyszert Magyarországon. 

Mile Attila

Mile Attila elmondta, a kétszintes, 1500 négyzetméteres új debreceni üzem megvalósítása mellett döntő érv volt a telephelyen elérhető egyedülálló eszközpark és az évtizedek alatt felhalmozott magas szintű szaktudás.
– Érdekességként elmondható, az épületben 13 kilométer technológiai csővezetéket, 36 kilométer elektromos vezetéket és 500 különböző műszert építettek be. A debreceni gyógyszer és alapanyaggyártó üzem rendkívül jelentős szerepet játszik a vállalat európai piacán, hiszen ez a Teva statégiai fontosságú telephelye és egyben regionális gyógyszergyártó központja.

Kiemelte: 1995 óta közel 350 milliárd forintot fordítottak Magyarországon beruházásra és kutatás-fejlesztésre.

Az új üzem a gyógyszeriparban jelenleg elérhető legmodernebb technológiát alkalmazza, itt működik Magyarország egyik legnagyobb nagynyomású, automata vezérlésű kromatográfiás rendszere. Az épület rugalmasan tud alkalmazkodni a piac követelményeihez, bővíthető a gyártási volumen, emellett pedig a környezetvédelem is megjelenik a beruházásban: az épületre – a zöldenergia felhasználásának meghonosításaként – napelemeket telepítettek. Az üzemben saját labor és hűtött raktárak is helyet kaptak, emellett 11 reaktortermet alakítottak ki.

2018 nyarán már elkészült egy 1,7 milliárd forint értékű új gyógyszerkészítmény gyártósor, a mostani üzemmel együtt évente 800 ezer darabos kapacitásbővülést jelenthet a vállalat számára.

A fejlesztés tovább erősítheti Debrecen szerepét a hazai és a nemzetközi betegellátásban, hisz évente közel tízmilliárd tablettát gyártanak, és a debreceni központ a világ számos országába exportál.

Lucas Astrita

– Nagyon komplex technológia épült be rövid idő alatt az új debreceni üzembe, mely óriási siker. Magyarország fontos ország a Teva számára, hisz a lehető legnagyobb volumenű gyártást hajtja végre a vállalat. A szakmai tudás és a magyar dolgozók elkötelezettsége hihetetlenül magas, nagyon jó az infrastruktúra és a szakemberek hozzáállása – tette hozzá Lucas Astrita.

Papp László

Papp László, Debrecen polgármestere szerint a mostani üzemátadás minden tekintetben csoda és nagyszerű dolog. Szerinte a Teva is azon vállalatok közé tartozik, amely jól érzi magát a városban, vezetői pedig fejlesztésekre alkalmas helyszínnek tartják a cívisvárost. Kiemelte: az egy négyzetméterre jutó milliárdok száma a gyógyszergyár területén a legmagasabb Európában.
– A Teva ma a legnagyobb árbevételű és foglalkoztatotti létszámmal rendelkező nagyvállalata Debrecennek, mely a globális piacon is meghatározó szereplője a gyógyszeriparnak. Ez a város szempontjából stratégiailag kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a megyeszékhely jövőjét tekintve fontos, hogy meghatározó ügyek központja legyen. Debrecen több területen is erre törekszik, így Európa egyik nagyon fontos gyógyszeripari központjává vált – tette hozzá.
Mint mondta, a magyar gazdaság kiemelkedő iparágai közül a gyógyszeripar az, ami a legnagyobb mértékben támaszkodik a magyar tudásra, innovációra, a magyar oktatás hagyományaira, a hazai szellemi potenciálra.

Hangsúlyozta: Debrecen gazdaságának szinte minden szektora egységesen fejlődik, melyhez a kormány és a cívisváros biztosítja a fejlődéshez szükséges hátteret.

Kósa Lajos

Kósa Lajos országgyűlési képviselő azt mondta, ha egy településről „benyomást” szeretnénk, akkor két dolgot kell megnézni: vannak-e olyan emberek, akik az adott településbe beköltöznek-e, másrészt meg kell nézni, hogy a település lakói építkeznek-e. Szerinte Debrecen olyan település, amiben bíznak a lakói, ott képzelik el a jövőjüket, és másoknak is csábító erővel rendelkezik. Hozzátette: Debrecen fejlődése megállíthatatlan.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a magyar gyógyszeripar nemzetközi viszonylatban is versenyképes; a hazánkban előállított gyógyszeripari termékek 84 százalékát külföldön értékesítik. A szektor aránya a gazdaságon belül dinamikusan bővülni fog a jövőben is, hiszen csak az elmúlt évben 17 százalékkal nőtt a gyógyszeriparban foglalkoztatottak száma és elérte a 32 ezret.
– Világosan látszik, a 21. század meghatározó iparágáról beszélünk, amely a magyar gazdaság dimenzióváltása szempontjából kifejezetten fontos szerepet játszik. A gyógyszeripar sikere az egyik záloga a magyar gazdaság átalakulásának a termelésorientált gazdaságból egy kutatás-fejlesztés által vezérelt gazdaság létrejöttének. Ebben az iparban költik a vállalatok bevételarányosan a legtöbbet az innovációra. A magyar gyógyszeripar növekedési értéke 2017-ben 880 milliárd forintot tett ki, és hazánk felkerült a világ húsz legnagyobb gyógyszeripari exportőr ország listájára. Magyarország a 19. legnagyobb gyógyszeripari exportőr globális összehasonlításban, a Teva pedig a hazai vállalatok közül a 25. legerősebb exportképességgel rendelkező cég – mondta.
Hangsúlyozta: a feldolgozóiparban kutatás-fejlesztésre szánt források 36 százalékát a gyógyszeriparban költötték el, mindemellett a jövőt is biztosítottnak nevezte, hiszen több mint 2500 hallgató tanul gyógyszerészeti szakokon a magyar felsőoktatásban.

A debreceni beruházással a vállalat a legmodernebb technológiát hozta Debrecenbe, az alapanyaggyártási kapacitását megduplázza, a hatóanyagot pedig húsz partner fogja felhasználni majd ahhoz, hogy gyógyszert készíthessen belőle.

Szijjártó Péter kiemelte, a város végleg felkerült a legvonzóbb európai beruházások listájára, hiszen 2018-ban a legjobb befektetési stratégiával rendelkező városok versenyében a Financial Times az első helyre tette Debrecent.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Nagy Márton közölte, a Magyar Postára a jövőben is szükség lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.