Hirdetés

Hirdetés

Kisebb sportcsarnok hullik Debrecen ölébe

Cívishír

2018.11.30. 06:13

Kisebb sportcsarnok hullik Debrecen ölébe
Szabó Gyula (középen) tíz éven át lobbizott a beruházásért (Fotók: Fogarasi Renáta, Cívishír)

A városnak szinte semmibe nem kerül majd az epreskerti beruházás, amely kosárlabda-utánpótlás bázis is lesz.

Hirdetés

Hirdetés

Debrecen biztosítja a szükséges földterületet és a szükséges dokumentumokat a Debreceni Kosárlabda Akadémia Nonprofit Kft. számára ahhoz, hogy utóbbi beruházásában felépülhessen az Epreskerti Általános Iskola tornacsarnoka, ami valójában inkább egy kisebb sportcsarnok lesz – erről is döntött november 29-án az önkormányzat közgyűlése.

A látványterven így fest a tornaterem, vagyis érthető, hogy miért inkább sportcsarnokról van szó
A városnak jó dolga van: az 1,02 milliárdos beruházásból 717 millió forintot a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége áll, 307 milliót az említett kft. teremt elő tao-forrásokra (társasági adó és osztalékadó) támaszkodva.

Papp László (Fidesz–KDNP) reményei szerint a beruházás 2019-ben elkezdődhet, az önkormányzat az engedélyezési és kiviteli tervdokumentációt már elkészíttette az „ARCHI-BAR” Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Bt-vel. A tornaterem egy 25x30 méteres pályával rendelkezik majd, kézilabdán kívül alkalmas lesz minden más teremsportágra. Párhuzamosan két osztálynak tarthatnak benne testnevelés órát. Ágoston Tibor (Mi Hazánk) és Varga Zoltán (DK) kérdéseire Papp László leszögezte, az epreskerti iskola ingyenes használatba kapja a létesítményt, fizetnie nem kell. Délután négytől a tornatermet kosárlabda-utánpótlás nevelésre veszik igénybe.  

A körzet önkormányzati képviselője, Szabó Gyula (Fidesz–KDNP) egyben az iskola igazgatója is, aki a polgármester megjegyzése szerint „tíz éve biztos rágja a fülüket” a tornaterem miatt. Ő maga ezt meg is toldotta felszólalásában: 

– Huszonkét éve várok erre, ez idő alatt körülbelül ötezer napirendet tárgyalt a közgyűlés

– érzékeltette az örömét a képviselő, köszönetét fejezve ki mindkét kosárlabda szervezetnek. A marketing jegyében gyorsan azt is megtudhattuk tőle az Epreskerti Általános Iskoláról, hogy az ottani félezer diák tízszer annyi órában tanulja az informatikát, mint általában és elsőként vezetik be a robotikát, a programozást iskolai foglalkozásként. Az intézmény kihasználtsága 100 százalékos, a gyerekek ötöde az agglomerációból érkezik (mikepércsi, sárándi, hajdúbagosi, hosszúpályi). Szabó Gyula kiemelte, a tornaterem közösségi sportcentrumként is funkcionál majd, a déli ipari park leendő dolgozóinak szintén kikapcsoldási lehetőséget nyújtva. 

Széles Diána (Fidesz–KDNP) kiemelte, jelenleg 800 igazolt utánpótláskorú játékost tartanak nyilván Debrecenben, akiknek meg kell adni a lehetőséget a magasszintű sportolásra, illetve ki kell szolgálni a DEAC igényeit. Az alpolgármester maga is kosarazott és élénken emlékszik még a korábbi teremszűkére. Hangsúlyozta továbbá Becsky Istvánnak szerepét a beruházásban, aki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagjaként lobbizott a lehetőségért. Ő a DEAC kosárlabda szakoszályának vezetője, de önkormányzati képviselő és a DVSE elnöke is elnöke is.

Széles Diána öröme annak is szól, hogy maga is kosárlabdázott

Ágoston Tibor hozzászólásában – amellett, hogy támogatja a beruházást – a városvezetés szemére vetette, amiért önerőből „ennyi idő alatt képtelenek voltak megoldani a tornaterem problémáját, miközben ez a 21. században már járna”. 

Szegedi István, a megszűnt Együtt képviselője – akinek, derült ki, a lánya szertornázik – a tornasport jelentősebb támogatását kérte.

RaL

kosárlabdaközgyűlésDebrecenPapp LászlóSzabó GyulaBecsky IstvánEpreskert

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.