Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ítélet született a debreceni pénzmosók ügyében

| 2018. 11. 19. | 12:42:00
Taxival szállították a bűncselekményből származó milliókat.
Ítélet született a debreceni pénzmosók ügyében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék november 19-én a vádlottakat jogerősen bűnösnek mondta ki társtettesként folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében, ezért első- és másodrendű vádlottat is 2 év börtönbüntetésre, 3 év próbaidőre felfüggesztve ítélte. A két vádlott 2017 februárjában közreműködtek több millió – bűncselekményből származó – forint eredetének az eltitkolásában.

B. M. elsőrendű és O. J. másodrendű vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tettek, a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését elismerték.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak ismeretlenek vagyon elleni bűncselekményeiből származó pénzeszközök eredetének eltitkolásban működtek közre 2017. február 2-a és február 7-e között. Másodrendű vádlott 2017 január közepén álláshirdetésre jelentkezett, amikor budapesti munkavégzésre irányuló ajánlatot tettek neki azzal a kikötéssel, előbb nyisson lakossági folyószámlát. A férfi megállapodott a „munkaadóval” hogy élettársa B. M., az ügy elsőrendű vádlottja lesz a számla tulajdonosa, míg O. J. a rendelkezési jogosult. A vádlottak 2017. február 1-jén nyitottak folyószámlát, a számlaszámot e-mailen másodrendű vádlott elküldte az állást ajánló személynek.

A számlára 2017. február 2-án és február 3-án egy csalássorozat négy sértettje összesen több mint 22 millió forintot utalt ismeretlenek megtévesztő magatartásának hatására.

Ezután az ismeretlen „munkaadó” 200 ezer forintot utalt elsőrendű vádlott egy másik számlájára, amit felvett, majd azt az utasítást adta, hogy a megnyitott számláról annyi készpénzt vegyen fel egy bankban, amennyit csak tud. A két vádlott egy debreceni pénzintézetben akart először pénzt felvenni, azonban az ügyintéző a banki művelet teljesítését megtagadta, mert gyanússá váltak számára az ügyfelek.

Később egy másik debreceni bankban a vádlottak felvettek 6 millió forintot, amit taxival Budapestre kellett vinniük. Elsőrendű vádlott egy budapesti bankfiókban további 1 millió forintot vett fel; a pénzekből a sofőr 38 ezer forintot adott nekik, valamint további 70 ezer forintot taxira.

A két vádlott 2017. február 6-án ismét Budapestre utazott, ahol az ismeretlen férfitől kapott utasítások alapján négy bankfiókból összesen 10 600 000 forintot vettek fel, amit taxival Hódmezővásárhelyre szállítottak, és átadták egy ismeretlen személynek.

A férfi a közreműködésükért 30 ezer forintot, a taxira 90 ezret adott a vádlottaknak. Ezt követően másnap az ismeretlen férfi telefonon megkérte a két vádlottat, hogy számlaszámukról egy debreceni bankfiókban vegyenek fel annyi készpénzt amennyit csak tudnak. A tranzakciót és a számlára érkezett több mint 18 millió forintot a bankbiztonsági szolgálat gyanúsnak találta és értesítette a rendőrséget, így a banki művelet meghiúsult.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
A magyar kardcsapat a harmadik helyen végzett.
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.