Hirdetés

Általános iskolások „mentettek életet” Debrecenben

2018.11.08. 14:02

Általános iskolások „mentettek életet” Debrecenben
(Fotó: unideb.hu)

Az elsősegélynyújtást nem lehet elég korán kezdeni.

Hirdetés

Hirdetés

Általános iskolás gyerekeknek tartottak interaktív újraélesztési bemutatót szerdán a Debreceni Egyetemen. A nyolcadik osztályos diákok az életmentő módszereket az Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostani Tanszékének szakembereitől sajátították el.

 - Magyarországon évente 25 ezer hirtelen haláleset történik. Ezek azonnali ellátást igényelnek, már a helyszínen meg kell kezdeni a beteg vizsgálatát és szükség szerint az újraélesztést, ami életet is menthet

- mondta el Szabó Zoltán tanszékvezető, hozzátéve azt, hogy hirtelen szívritmuszavar, fulladás bárhol előfordulhat, akár az általános iskolákban is. Ezért a Sürgősségi Orvostani Tanszék az Országos Mentőszolgálattal közösen a jövőben általános iskolások számára is szeretné bevezetni az újraélesztés oktatását.

Az első ilyen interaktív gyakorlaton a Hatvani István Általános Iskola nyolcadikosai vettek részt, akik az orvoskar Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjában tartott rövid előadás után élethű maketteken, úgynevezett

ambu babákon gyakorolhatták, hogyan kezdjék el az újraélesztést addig, amíg meg nem érkezik a mentő.

A fiataloknak megmutatták hogyan kell használni a félautomata defibrillátort és egy speciális szimulációs eszközön kipróbálhatták a Heimlich-műfogást is, amit fulladás esetén, a légútba kerülő idegen testek eltávolítására lehet alkalmazni. A gyerekek egy mentőautóba is beülhettek és megnézhették, milyen életmentő eszközöket használnak a mentőorvosok.

Debreceni Egyeteméletmentés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.