Hirdetés

Alázatot tanultak a debreceni gyerekek

civishir.hu

2018.11.09. 10:12

Alázatot tanultak a debreceni gyerekek

Porkoláb Gyöngyi: a másik emberhez való viszonyulást a családban tanuljuk meg.

Hirdetés

Hirdetés

Gyerekek alkotta élőlánc, élő papírnárcisz flashmob, százak sétája sárga szélforgókkal kijelölt úton, közös futás, sőt még nárcisz- és mécsestartó készítés is színesítette a Méltóság Napot Debrecenben november 8-án. A Debreceni Hospice Ház Alapítvány által szervezett, Magyarországon egyedülálló rendezvénysorozathoz 16 általános iskola közel 5 000 diákja csatlakozott saját kreatív sportprogramjával, így fejezve ki tiszteletüket a súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedők iránt.

Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: – Az emberi méltóság születésünkkor éppúgy része az életünknek, mint akkor, amikor már gyógyíthatatlan betegek vagyunk vagy közeledünk életünk végéhez. Hozzátette: – A társadalom legkisebb egysége a család, ott tanuljuk meg mi az, hogy emberhez méltóan viselkedni, hogyan viszonyulunk önmagunkhoz, a másikhoz, a szüleinkhez, a testvéreinkhez.

Kovács Gyöngyi Anikó, a megnyitónak helyszínt adó Debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI vezetője kiemelte: – Arra esküdtünk fel, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megtegyünk azért, hogy sérült gyermekeink személyisége maximálisan kiteljesedhessen, életüket méltóságban tudják megélni. Tesszük ezt, segítő kezet nyújtva, odafigyeléssel, gondoskodással, szeretettel, türelemmel, azokkal az emberi érzésekkel és cselekedetekkel, amelyek a 20 ággyal működő Hospice és Palliatív Terápiás osztály munkatársait és segítőit is vezérlik.

Az eseményen részt vett Dr. Fekete Károly, Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, valamint Dr. Marosi-Rácz Julianna, DMJV Önkormányzata Humán Főosztályának vezetője is.

Az ünnepségen felszólalók és résztvevők több aspektusból is megfogalmazták, hogy mit is jelent számukra az emberi méltóság. Kitértek arra, hogy az emberi élet az emberi méltósággal együtt igazi érték, nélküle csak tárgyak lennénk. Hangsúlyozták, hogy a többi élőlénytől a szíve különbözteti meg igazán az embert, hiszen a szívével olyan érzelmek kifejezésére képes, ami az élővilágban egyedülálló. Emellett kiemelték, hogy érzelmeink másokkal való megosztása nagyon fontos ahhoz, hogy életünk történéseit fel tudjuk dolgozni. Többek között ezek voltak a fő szervező gondolatai a 2007-ben indult és 2017-ben lezárult Méltóság Mezeje Programnak is, mely a gondoskodásra nevelést tűzte zászlajára az óvodás és általános iskolás korosztály körében és azt hangsúlyozta, hogy az élet minden perce értékes.

– A 10 éven át tartó Méltóság Mezeje Programunk lezárult ugyan, ám társadalmi szemléletformáló program értékei továbböröklődnek. A hatalmas érdeklődésre tekintettel szerveztük meg a Méltóság Napot. A programot folytatjuk, november 8. szimbolikus dátummá vált: a debreceni Méltóság Napja lesz ezentúl. Terveink között szerepel továbbá a tradicionális Nárcisz Futás mellett egy nárcisz séta szervezése is a tavasz folyamán – összegezte a nap fő célját és jövőbeni terveit Porkoláb Gyöngyi.

porkoláb gyöngyiMéltóság Mezeje

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.