Hirdetés

A politika tükrében vizsgálják az Aranycsapatot Debrecenben

civishir.hu

2018.11.06. 08:13

A politika tükrében vizsgálják az Aranycsapatot Debrecenben
Fotó: Fortepan, ERKY-NAGY TIBOR

Kulturális emlékezet az 1950-es évek végétől napjainkig.

Hirdetés

Hirdetés

Minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának története elevenedik meg Az Aranycsapat emlékezettörténete címmel az egyetem tudományos előadás-sorozatában, a Science Café-ban.

A csapatban számos kivételes képességű labdarúgó játszott, közülük többen a magyar labdarúgás emblematikus alakjaivá váltak, élükön Puskás Ferenccel. Meccseik sorából kiemelkedik „Az évszázad mérkőzésének” titulált, 6:3-ra nyert barátságos találkozó, amikor 1953. november 25-én a londoni Wembley Stadionban az angol labdarúgó-válogatott ellen léptek pályára.

– Az Aranycsapatnak nem csupán létrejötte és működése kötődött szorosan a politikához, de széthullása, illetve emlékezetének alakulása is olyan történelmi eseményeknek volt kiszolgáltatva, amelyek nem a sport szférájához tartoztak. Azt, hogy a nyilvánosságban mi jelenhetett meg az egykori játékosokról, egészen az 1980-as évekig politikai kérdés volt. Előadásomban igyekszem bemutatni, hogyan alakult az Aranycsapat kulturális emlékezete az 1950-es évek végétől napjainkig a nyomtatott sajtóban és mozgóképi alkotásokban – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Fodor Péter, a Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa.

A Science Café szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

november 7. szerda 17 óra
Libri könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

Science CaféAranycsapat

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.