Hirdetés

Tekések, figyelő szemetek Debrecenre vessétek!

Cívishír

2018.10.30. 19:11

Tekések, figyelő szemetek Debrecenre vessétek!
Hat pályatestet alakítanak ki (Fotó: Pixabax)

Bár tekében a magyarok hagyományosan a világ élvonalába tartoznak, a cívisvárosban nem sikerült igazán nagyot gurítani. Majd most!

Hirdetés

Hirdetés

December közepére elkészülhet a megújult debreceni tekepálya az Oláh Gábor utcán, miután október 11-én az önkormányzat és a kivitelező cég képviselői aláírták a nettó 23,6 millió forint költségű beruházás vállalkozói szerződését.

Az október 30-i Közbeszerzési Értesítő szerint a Rigó Dezső Tekecsarnokban az elhasználódott sportinfrastruktúra elbontását követően 6 új pályatestet szerelnek be, korszerű bábuállító automatika, golyóvisszaadó és kijelző rendszer, vezérlő pultok érkeznek. A közbeszerzési eljárás során két ajánlat érkezett, végül az egri Strom Invest Kft. nyert a budapesti Kegelbahn Technik Tekepálya Építő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellenében. A kivitelező az említett összeg fejében a kezelőszemélyzet oktatását is lebonyolítja.

A Debreceni Tekéző Sport Klub közlése szerinti a munka novemberben kezdődhet. Az már jóval korábban eldőlt, hogy a beruházást fele-fele arányban a városi önkormányzat és Magyar Bowling és Teke Szövetség finanszírozza.

Mivel országosan is alig van hatsávos tekepálya, az egyesületnél remélik, a jövőben versenyek sora jöhet Debrecenbe, ahol még 150 férőhelyes nézőtér is szolgálja a sportágat.
A csarnokot egyébként – mint az egy emléktáblán is olvasható – 2012-ben nevezték el Rigó Dezsőról (1917-2006), a megyei tekeszövetség korábbi elnökéről. 

A 28,5 méter hosszú, többsávos (sávonként 1,7 m széles) pálya első 6,5 métere a játékostér, a pályatest felőli végén az 5,5 méter hosszú és 35 centi széles gurítódeszkával. A következő 19,5 méter hosszú – hazánkban általában kék színű – műanyag lemezekből összerakott pályatest a játéktér, melynek szélén helyezkedik el a golyóelvezető csatorna (hibás gurításnál ide kerül a golyó).

A bábuállás 1,7 méter széles és kb. 1,5 méter hosszú. Az általában fehér műanyagból készült kilenc bábu magassága egyenként 40, szélessége 11 centiméter, tömege 1750-1800 gramm. Ezek 1 méter átlóhosszúságú rombusz alakban helyezkednek el középen. Mögöttük van a golyó-visszavezető csatorna a hátsó gumifallal, arról nem pattanhat vissza a golyó a bábukhoz. A tekegolyó tetszőleges színű és mintázatú tömör műanyag, átmérője 16 centi, tömege 2,8-2,9 kilogramm.

RaL

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.