Hirdetés

Szükségesnek látják a Déli Ipari Park bővítését Debrecenben

civishir.hu

2018.10.11. 13:24

Szükségesnek látják a Déli Ipari Park bővítését Debrecenben
(Fotók: Fogarasi Renáta/Cívishír)

Itt vannak Az Ipar Napjai.

Hirdetés

Hirdetés

A Műszaki Kar képzési és kutatási egységeit, valamint a város gazdaságfejlesztési terveit is megismerhetik az érdeklődők a Debreceni Egyetem és az önkormányzat közös rendezvényén október 11-én és 12-én a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

Mint Az Ipar Napjai október 11-i sajtótájékoztatóján elhangzott, az egyetem elsődleges feladata az volt, hogy oktasson, kutasson, „tudományt csináljon”. De ez megváltozott a 2000-es évek elején – az innovációval is elkezdtek foglalkozni –.

2018-ban az innovációs fejlesztésnek be kell kerülnie az egyetem vérkeringésébe, a klasszikus feladatok közé.

Ehhez adnak nagy segítséget az iparvállalatok. Cserébe az egyetem felkészült munkavállalókat adhat az ipar szinte minden területére – mondták.

Debrecenbe 500 milliárd működőtőke érkezik

Papp László polgármester közölte, Debrecen „a forradalmi változás korszakát éli”. 2015-ben elkezdtek egy új gazdaságfejlesztési stratégián gondolkodni, hiszen 2014 előtt a város – javarészt – infrastrukurális fejlesztéseket hajtott végre.
– Fontos számunkra, hogy a város sok tekintetben képes a fejlettebb országokkal is felvenni a versenyt. 2016-ban tervbe foglaltuk a város stratégiáját, amiben a célok eltolódtak a gazdaságfejlesztés irányába.

Ennek hatásait éljük napjainkban, több mint 500 milliárd forint működőtőke érkezik, több mint 6000 új munkahellyel

– mutatott rá. Hozzátette: a következő időszakban jelentős hangsúlyt kell fektetni e rendkívül erős és intenzív időszak „lekövetésére”. 

Papp László

Az elmúlt évek országosan is sikeresnek nevezhetők – utalt rá a polgármester –, amiben szerepe van az adózási rendszer korábbi átalakításának, s annak is, hogy Debrecen komoly haszonélvezője az uniós forrásoknak. 2020 után kevsebb uniós pénz érkezik, ezért – a további növekedés érdekében – fontos volt a gazdasági fejlődés elmúlt években történt nagymértékű megalapozása.
– A Déli Ipari Park infrastruktúrájába a város 8 milliárd forintot fektetett be a gázhálózattóla belső úthálózat kialakításáig. 2018 végére vállaltuk ezek megteremtését, 2019-ben pedig a cégek elkezdhetik a termelést. Jelenleg 200 hektár áll rendezkezésre, de már most úgy érezzük, szükséges a növekedés, mert többen érdeklődnek a terület iránt.

A város másik nagy vállalkozása a BMW érkezéséhez kapcsolódik (már egy ideje tart a területek fölvásárlása, az előkészítés). A harmadik nagyon fontos lépés a Debreceni északi részén található Egyetemi Innovációs Park kiaknázása. A 33-as főútról megkezdték egy bekötőút építését, hogy ne csak a Vezér utcai városrészről lehessen megközelíteni az ipari övezetet. Az egyetem fejlesztési-innovációs programjai jelentős részben koncentrálnak majd a következő években erre a területre.

A szakkiállítás mindenki számára ingyenes

A sajtótájékoztató után konferenciákkal várják az érdeklődöket: a rendezvényre 6 országból több mint 150 regisztráció érkezett, a program során 95 előadás hangzik el.

A konferencia és szakkiállítás célja nem változott az évek során. A tudományos eredmények bemutatása és megvitatása mellett a debreceni mérnökképzés és a gépészeti kutatás elismertségének növelését, valamint új nemzetközi együttműködések kiépítését szeretnék támogatni.
A 6. Gépészeti Szakkiállításon a gépészet teljes spektruma jelenik meg a tervezéstől a gyártásig 28 kiállító vállalat jóvoltából.

A kiállítók a termékeik és tevékenységük bemutatása mellett gyakornoki programokkal, diplomamunka témákkal is készülnek, így ez kiváló lehetőséget biztosít a mérnökhallgatóknak a kapcsolatfelvételre.
Debreceni EgyetemDebrecenDéli Ipari ParkAz Ipar Napjai

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.