Hirdetés

A villanyóra visszatekerése közben világosodott meg egy hajdú-bihari férfi

civishir.hu

2018.10.03. 07:59

A villanyóra visszatekerése közben világosodott meg egy hajdú-bihari férfi
A kép illusztráció

A boltjánál manipulálták a mérőt.

Hirdetés

Hirdetés

A megrendelő férfinak egy ismeretlen személy ajánlotta a vádlottat azért, mert a villanyfogyasztást illegális beavatkozással csökkenteni tudja. A megrendelő a megadott telefonszámon felhívta a vádlottat és megegyeztek a munka elvégzéséről.

Megbeszélésük alapján a férfi tavaly december 27- én az esti órákban érkezett egy Hajdú-Bihar megyei kisebb településre a megrendelő boltjához. A külső falon lévő két villanyórát mechanikusan manipulálta úgy, hogy az eredeti plombákat feltörte és a mérőórák számlálóját visszatekerte. Ezáltal

az órák több mint 150 ezer értékű fogyasztással mutattak kevesebbet,

így a vádlott ennyi áram ellopását tette lehetővé. Ezután a mérőórákon és a mérőszekrényeken hamis plombát helyezett el. A vádlott ezért közel 70 ezer forintot kapott a megrendelőtől.

A megrendelő azonban megállapodásuk után belátta, hogy tettével bűncselekményt követne el, ezért értesítette a nyomozó hatóságot. A rendőrség a vádlottat elfogta, és a megrendelőnek visszaadta a vádlottól lefoglalt pénzt. A megrendelőt nem terheli büntetőjogi felelősség, mivel a cselekményt még az elkövetés előtt felfedte a nyomozó hatóság előtt és ezáltal lehetővé tette a vádlott felelősségre vonását.

A hatályos jogszabályok alapján bűncselekmény elkövetése szempontjából bélyegnek minősül a mérésügyi hatóság által mérőeszköz hitelesítésének és vizsgálatának bizonyítására és jelzésre használt bélyegző és pecsét, azaz a plomba is.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekményt beismerő vádlottal szemben bélyeghamisítás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, büntetővégzés meghozatalával pénzbüntetést szabjon ki.
villanyóra

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.