Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni fideszes elmagyarázza, mi a gond a lakáskasszákkal

| 2018. 10. 17. | 16:46:00
A jobbikos és a szocialista képviselők tájékoztatóira reagált.
A debreceni fideszes elmagyarázza, mi a gond a lakáskasszákkal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szocialistáktól már megszoktuk, de most már a Jobbik is akkor szólal meg, amikor egy külföldi bankot, vagy multinacionális céget érdeksérelem ér: a német Fundamenta érdekei sérülnek, a külföldiek extraprofitja csökken, és a jobbikos Kőszeghy Csanád Ábel, valamint a szocialista Csige Tamás azonnal világvégét vizionálnak - fogalmazott közleményében Pósán László fideszes honatya.

A lakáskasszák – hosszú évek tapasztalata alapján – nevükkel ellentétben nem szolgálták ténylegesen a lakáshoz jutást. 8-10 éves hosszú futamidő után sem eredményeztek akkora tőkét, hogy abból valóban lakáshoz lehessen jutni, ugyanakkor minden más befektetési lehetőségnél kedvezőbb volt, hiszen a magyar állam az egyéni befizetéseket 30 százalékkal egészítette ki. (Egyetlen pénzintézet sem fizetett ilyen kamatot a betétek után). Ez a konstrukció alapvetően a gazdagok számára jelentett jó befektetési lehetőséget, hiszen egy családban több lakástakarék-szerződést is lehetett kötni

- írta a fideszes országgyűlési képviselő, aki felidézi, hogy a lakáskasszák 1997-től, a Horn-kormány óta működnek, és a rendszer anomáliáit a szocialisták is érzékelhették, mert 2009-ben megszüntették azt a lehetőséget, hogy a lakáskasszákba befizetett és állami támogatással megfejelt pénzt a lejárat után kötöttségektől mentesen lehessen felhasználni. 

A lakástakarék sajnos csak nevében szólt lakásról, lakás ebből alig épült. A cégek ennek ellenére 60 milliárd forint extraprofitot tettek zsebre, tehát még az állami támogatás egy részét is profitként zsebelhették be. A mi célunk az, hogy a lakáskasszák extraprofitja helyett minden támogatást a családok otthonteremtésére fordítsunk, mert ebből öt év alatt több lakás épült, mint a lakástakarékokból

- fejtette ki Pósán László. A politikus hozzátette: forráskivonásról szó sincs, azt a pénzt, amit eddig az állam a lakáskasszák támogatására fordított, a sokkal hatékonyabban működő, sokkal több új otthont eredményező családi otthonteremtési támogatási formákra kívánják fordítani. A lakástakarékpénztároknál megkötött érvényes szerződéseket és befizetéseket (a hozzájuk kapcsolódó 30 százalékos állami támogatással együtt) a törvényi változás nem érinti.

[Beillesztett cikk: Kőszeghy: szégyellhetik magukat a Fidesz debreceni országgyűlési képviselői]

A honatya kiemelte, a lakáskasszák állami támogatását felmenő rendszerben vezetik ki, és szó sincs a lakáskasszák megszüntetéséről.

Egyedül az történik, hogy azok a lakás-takarékpénztárak, amelyek eddig csak az állami támogatásnak köszönhetően tudtak hozamot elkönyvelni, most más pénzintézetekhez hasonlóan kénytelenek lesznek piaci körülmények között versengeni a lakossági befektetésekért

- olvasható Pósán László közleményében. A képviselő a gyors intézkedés okaként azt írta: az ellenzék a törvény gyors elfogadását azért nehezményezi, mert így nem tudta évekre kitolni annak tényleges érvényesülését. A pénzpiaci szereplők e lépés racionalitását elismerik, sőt azt is, hogy a támogatási rendszer átalakítására már megérett az idő.

[Beillesztett cikk: Két pénzintézet is szigorított – eddig lehet aláírt szerződést leadni]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.