Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újragondolná a hálapénz elfogadását a Klinikai Központ vezetője

| 2018. 09. 07. | 09:48:00
Sok még a tennivaló, de javult a daganatosok ellátása Debrecenben.
Újragondolná a hálapénz elfogadását a Klinikai Központ vezetője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A daganatos betegek ellátásában és a sürgősségi rendszerben is elkezdődtek a változások, de sok még a tennivaló a Klinikai Központ egy éve kinevezett elnöke szerint. Berényi Ervin azt vallja: a betegek érdeke kell, hogy az elsődleges legyen.

Berényi Ervin tavaly nyár óta vezeti a Debreceni Egyetem Klinikai Központját. Legfontosabb céljai között szerepel a daganatos betegek még gyorsabb, még színvonalasabb ellátása. Az elnök az elmúlt egy évet értékelve kiemelte, hogy  ezen a területen jelentős változások történtek, elsősorban a betegutak kontrolljában. 

– Egy daganatos beteg ellátásának legfontosabb pontja az onko-teamek döntése, amikor a különböző szakmák képviselői meghatározzák a szükséges terápiát. A megfelelő döntést azonban csak az összes laboratóriumi, patológiai és képalkotó vizsgálat eredményének ismeretében lehet meghozni. Az nem fordulhat elő, hogy a szükséges információk hiányában határoznak az emberek életéről. Ezt próbáljuk a lehető legszorosabban kontrollálni az Onkológiai Klinika vezetőjével, Árkosy Péterrel és az érintett szakmákkal – ismertette Berényi Ervin.  

A Klinikai Központ elnöke hozzátette, hogy a lehető legmagasabb szintű betegellátást segíti majd, az onkológiai sugárterápiás épület befejezése, ahol központi onko-team helyiségeket alakítanak ki multimédiás eszközökkel, hogy a döntés előtt a betegek elektronikus dokumentációját, és minden szükséges vizsgálati képet át lehessen tekinteni. Az elnök szerint másfél éven belül elkészülhet a beruházás.

Egységes sürgősségi rendszer

Berényi Ervin kiemelte, hogy a biztonságosabb ellátás érdekében hamarosan a daganatos betegek kezelésében alkalmazott új lineáris gyorsítókat is beszereznek majd. A Klinikai Központ elnökének másik fontos célja az egységes sürgősségi rendszer kialakítása. Ezen a területen is történt előrelépés.

– Az elmúlt egy évben kidolgoztuk a sürgősségi ellátás működési rendjét, amit egyeztettünk az egyetemi kórházzal, egy konszenzus mentén próbáljuk elérni, hogy azonos elvek alapján történjen a betegek ellátása. Jelentős problémát okoz, és sok még a tennivaló abban, hogy a sürgősségi ellátásban olyanok is megjelennek, akik nem igényelnének sürgősségi ellátást. A Sürgősségi Klinika mellett működik a felnőtt háziorvosi ügyelet, elképzelésem szerint a két rendszernek szorosan együtt kellene működni - fogalmazott Berényi Ervin.

Az elnök kiemelte, hogy tervezik egy sürgősségi betegellátó-, és egy új járóbeteg központ létrehozását. Mindkét beruházás az egyetemfejlesztési terv része. A megvalósításhoz kormányzati döntésre és támogatásra várnak.

Hálapénz

Berényi Ervin fontos feladatnak tartja a hálapénz elfogadásának újragondolását is.

– A törvény szerint szigorú feltételek mellett megengedett a paraszolvencia elfogadása, de csak az ellátás után, és csak a beteg akaratából. A törvény megszületése óta azonban több év eltelt, nőtt az egészségügyi dolgozók bére, most meg kell vizsgálni, hogy szükség van-e hálapénzre, hogyan változtathatnánk ezen a rendszeren. Biztos vagyok abban, hogy a fiatal orvosok közül többen a változás mellé állnának- emelte ki az elnök.

Berényi Ervin arról is beszélt, hogy az egyetem a korábban kiszervezett tevékenységeit visszaveszi a szerződések lejárta után. Január elsejétől például már az egyetem végzi a lombikprogramokat. Az Asszisztált Reprodukciós Centrum eszközfejlesztésére 1,1 milliárd forintos támogatást kapott az intézmény. A korábban 15 éven keresztül kiszervezett radiológiai képalkotó diagnosztikai és terápiás tevékenységet április 1-től ugyancsak az Egyetem végzi. Ezen a területen is szükséges a géppark megújítása hangsúlyozta az elnök.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés