Hirdetés

Hirdetés

Tízezer debrecenit fognak hamarosan felkeresni

civishir.hu

2018.09.12. 13:35

Tízezer debrecenit fognak hamarosan felkeresni
Szilvássy Zoltán (Fotók: Fogarasi Renáta/Cívishír)

Lehet, hogy az Ön ajtaján is kopogtatnak.

Hirdetés

Hirdetés

Tízezer emberre kiterjedő egészségügyi felmérést készítenek Debrecenben és környékén szeptemberben – hangzott el a Debreceni Egyetem szeptember 12-i sajtótájékoztatóján.

Szilvássy Zoltán rektor hangsúlyozta:

az országosan egyedülálló felmérésbe a 18-35 és 45-60 éveseket vonják be önkéntes alapon, ahol kérőíves felmérés alapján értékelik a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket.

– Sokan foglalkoznak a betegségek rizikófaktorainak megállapításával, de sokszor már betegeken történnek ezek a vizsgálatok. Ez a felmérés nem a pácienseken történik, hanem korosztály szerint. Alapvetően ez egy kérdezőbiztosok által megvalósított programként indul, melynek az a filozófája, hogy az életminőség és a halálozás szempontjából fontos megbetegedéseket megelőzzük különböző állapotokban. Azokat, melyek nem minősülnek betegségnek, de egy idő után biztosan azzá válnak – mondta.

Ha valamit találnak a kérdezőbiztosok, akkor ezek az emberek bekerülnek egy gondozói életmód által irányított, de már terápiásnak is mondható „csatornába”.

Ha betegséget észlelnek, akkor azt a megfelelő módon elkezdik kezelni, természetesen ingyen.

Az Életminőség fejlesztése Kelet-Magyarországon, szív- és érrendszeri kockázati tényezők felmérése című Ginop-pályázati projektre 300 millió forintot költenek – tette hozzá a rektor, megjegyezve: ez az első ilyen nagyságú, tudományos szempontból is hiánypótló felmérés Magyarországon.

Bács Zoltán kancellár szerint a felmérés jól illeszkedik abba a társadalmi innovációs folyamatba, amelynek keretében már számos projekt valósult meg az egyetemen, például a sportterápiai és diagnosztikai központ kialakítása.

Bács Zoltán

Páll Dénes professzor, a projekt szakmai vezetője hozzátette: ezúttal a megelőzésre, a kockázati tényezők korai felismerésére és az életminőséget javító életmódprogramok, valamint táplálkozásterápia ajánlására helyezik a hangsúlyt. Ugyanakkor, ha a felmérés során betegségre utaló adatokat találnak, a gyógykezelést is a felajánlják a pácienseknek - fűzte hozzá.

Páll Dénes

– Mi nem a betegségek gyógyítását, hanem a betegségek megelőzését vagy korai felismerését, és az életmennyiség mellett az életminőség javítását szeretnénk megcélozni. Tízezer embertől fogunk – természetesen szigorúan önkéntes alapon, a megfelelő hatósági engedélyek birtokában – néhány adatok megkérdezni. Ha bármilyen eltérést tapasztalunk, akkor ezeket az embereket további vizsgálatokra fogjuk hívni, de nem a betegek közé, hanem nagy valószínűséggel a stadionban található SET Központba. Akiknél problémát találunk, azoknál megpróbáljuk a nem gyógyszeres kezelésre helyezni a hangsúlyt: egy életmód programot szeretnénk bevezetni, melyben részben a testmozgás és a megfelelő étrend dominál – mondta a professzor.

Elmondta azt is, hogy a felmérés november 30-áig tart, jövő év elején értékelik az adatokat, de a 2020 decemberéig tartó projekt az utánkövetést is lehetővé teszi.

Kertész Balázs

Kertész Balázs, a kérdőíves felmérést végző Szinapszis Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a programban az adott korosztályokból bárki részt vehet, szándékuk szerint egyetemistákat is nagy számban bevonnak a felmérésbe, és Debrecen nagyobb munkáltatóit is felkeresik.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.