Hirdetés

Hirdetés

Színvonalas hangversenysorozat kezdődik Debrecenben

mti.hu

2018.09.14. 13:24

Színvonalas hangversenysorozat kezdődik Debrecenben
Képünk illusztráció. (Fotó: pixabay)

Főszerepben: a zongora.

Hirdetés

Hirdetés

Steinway Zongoraesték címmel új hangversenysorozatot indít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara – közölték a kar 2018/2019-es koncertévadát beharangozó szeptember 14-i sajtótájékoztatón. 

Váradi Judit, a kar művészeti menedzsere elmondta: a hét hangversenyből álló Steinway Zongoraesték célja, hogy az intézmény világszínvonalú zongorájának adottságait a nagyközönség is megismerhesse.

A szeptember 19-i első hangversenyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, Borbély László Beethoven, Brahms, Schumann és Schubert műveit játssza. 

Az évad során fellép az Egyesült Államokban élő Tóth Péter, a zeneművészeti kar két művésze, Grünwald Béla és Duffek Mihály, a magyar származású, Skóciában élő Fenyő Gusztáv és Szilasi Alex. Hozzátette: készülnek egy különleges négykezes esttel is, amelyen a francia Patrick Hemmerlé és Stachó László ad koncertet. 

Úgy vélte, a DE Zeneművészeti Karának koncertkínálata országosan is kuriózumnak számít, az évad során összesen hat hangversenysorozatot kínálnak a komolyzene kedvelőinek. 

Hét koncertet tartanak a 26. Universitas-Debrecen bérletsorozatban, amely októberben ifjabb Major István gordonkaművész, Báll Dávid zongoraművész és Selmeczi Gábor, a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűsének kamarahangversenyével kezdődik. A kínálatban szerepelnek még erdélyi magyar szerzők zeneművei, nőnapi hangverseny és Eszterházától Londonig címmel Haydn remekműveit is hallhatják az érdeklődők.

Idén is folytatódik a Konzervatóriumi Esték, amely novemberben a Sounus ütőhangszeres együttes műsorával a 18. évadát nyitja majd meg. A kar folytatja az általános iskolásoknak szóló Hang-Játék-Zene élménykoncert-sorozatát és az egyetemistákat célzó Lélekmelengető programot is, amelyen hallgatók játszanak a hallgatóknak.

Az idei évadban sem marad el a Vasárnapi Muzsika, havonta egy alkalommal a kar növendékei ingyenes koncertet adnak a Kölcsey Központban

– beszélt a részletekről a művészeti menedzser.

Lakatos Péter, a zeneművészeti kar dékánja a programok közül kiemelte Johann Sebastian Bach, Carl Heinrich Graun és Georg Philipp Telemann korabeli passióját, amelynek 2019. április 7-én a Debreceni Egyetem Aulájában lesz a magyarországi bemutatója. Fellép a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar korabeli hangszereken játszik, a karmester pedig Vashegyi György lesz. 

Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az intézmény zeneművészeti karára idén a tavalyinál 25 százalékkal többen jelentkeztek, összesen 96 növendéket vettek fel, így a tanévet a korábbi 220-230 helyett 250 hallgató, köztük 16 külföldi kezdte el.
DebrecenzongoraDebreceni Egyetem Zeneművészeti Kara

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.