Hirdetés

Felújítják a volt Zümi épületét Debrecenben

Cívishír

2018.09.13. 20:36

Felújítják a volt Zümi épületét Debrecenben
Az egykori Zümi, a háttérben az Attila téri görögkatolikus templom kapuja (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

De legfeljebb misebort kaphat a szomjas betérő.

Hirdetés

Hirdetés

A jövőben a görögkatolikusok karitatív szolgáltatásainak otthona lesz az az Attila téri épület, ahol korábban a Zümi presszó működött.

A nyíregyházi székhelyű Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat közbeszerzést írt ki a leromlott ingatlan teljes felújítására, a munkát a szintén nyíregyházi IMBREX 95 Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezheti el 17 millió forint értékben (az ajánlattevők között csak szabolcsi cégek voltak). 

Az Attila téren található a város egyik legszebb kegyhelye, az 1910-re felépült „Istenszülő oltalma” görögkatolikus templom, miként a parókia is a közelben van. Az egyház tehát egyre inkább berendezkedik a téren, s arról is szó esett korábban, hogy kicsit növelnék a templom előtti park területét.

 

A Zümi nem kevésbé ismert műintézménye volt Debrecennek, a nyolcvanas évek középén nyitották és 2016-ban zárt be. A békebeli Zümi – fogalmazott a kiskocsma bezárásakor a tulajdonos fia a Facebookon – minden hétvégén hangos volt az élőzenétől.

„Legkedvesebb zenészünk Zsiga volt, aki folyton olyan hangulatot teremtett, hogy sokan csak miatta jöttek”

– írta, hozzátéve, volt náluk esküvői, ballagási buli, leánybúcsú, minden. Akkoriban még a város azon a része is jobban működött közösségi térként, nem csak a főutca, s egy presszóban töltött este – fogalmazott – „elégséges mulatásnak” számított.

Ratalics László

Debrecengörögkatolikus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.