Hirdetés

Hirdetés

A berettyóújfalui kórházban sem tudtak elszámolni a közpénzzel

civishir.hu

2018.09.13. 12:03

A berettyóújfalui kórházban sem tudtak elszámolni a közpénzzel

Súlyos szabálytalanságokat tártak fel.

Hirdetés

Hirdetés

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) öt egészségügyi intézménynél tartott ellenőrzést, melyek során komoly szabálytalanságokat találtak – közölte a kommunikációs osztály vezetője szeptember 13-án Budapesten.

Horváth Balázs elmondta: az ÁSZ a Berettyóújfaluban működő Gróf Tisza István Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, valamint a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet 2014 és 2016 közötti gazdálkodását ellenőrizte.

Valamennyi intézményben szabálytalan volt a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint a pénzügyi és a vagyongazdálkodás.

A korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító kontrollrendszert sem a kockázatokkal arányosan építették ki a vizsgált kórházak, ezért összesen 87 javaslatot tettek az intézmények vezetőinek.

A jelentés legfőbb megállapításai:

  • A korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító kontrollrendszer sokkal gyengébb volt, mint amekkora a korrupciós kockázat.
  • A belső elszámolások rendszerében nagy hibák voltak, így egyik kórháznál sem volt biztosított, hogy a közpénz felhasználása átlátható és elszámoltatható legyen.
  • A kórházaknak nem volt szervezeti és működési szabályzata, a számlarendjük nem volt összhangban az előírásokkal. Nem szabályozták azt sem, milyen adatokat kell kötelezően közzétenniük.
  • A pénzügyi- és vagyongazdálkodásban is súlyos mulasztásokat talált az ÁSZ. Jellemző probléma volt, hogy a teljesítésigazolást, -érvényesítést és az utalványozást nem az végezte, aki erre jogosult lett volna.
  • A kórházak nem készítettek leltárt, sem részletező nyilvántartást.
Az ellenőrzések során a Számvevőszék az emberi erőforrások miniszterének összesen öt javaslatot tett. A feltárt hiányosságok kijavítása érdekében az érintett vezetőknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
BerettyóújfaluközpénzÁllami SzámvevőszékGróf Tisza István Kórház

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.