Hirdetés

Újabb aranyszínű kövek Debrecenben

Cívishír

2018.08.09. 19:19

Újabb aranyszínű kövek Debrecenben
Leier Mórnénak Csapó utcai házát kellett elhagynia (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

Egykori elhurcolt, meggyilkolt zsidó származású honfitársainkra emlékeztetnek a botlatókövek.

Hirdetés

Hirdetés

Újabb „botlatókövek” kerültek ki debreceni lakóházak elé, mementóként őrizve egykori lakóik, az 1944-ben elhurcolt cívisvárosi magyar zsidók emlékét.

Mielőtt félreértenék, a valóságban szó nincs arról, hogy bárki felbukhatna az aranyszínű kövekben, hiszen egyáltalán nem emelkednek ki a felszínből, a „botlatás” ez esetben inkább elgondolkodtatást jelöl.

Augusztus 9-én a Csapó utca 52. szám előtt (képeinken) az Auschwitzban meggyilkolt Leier Mórné (Gold Hermina) számára állítottak emléket. De jártak a Vár utca 2. szám alatt Ehrenreich Menyhért és Wiener György miatt. A Hatvan utca 47. számnál Kohn Sándor és Kohn Sándorné (Feldmann Zseni) tiszteletére. A Széchenyi utca 21. előtt Békés Lászlóért. A Piac utca 77. számál Falus (Friedlender) Lajos és Falus (Friedlender) Lajosné (Leier Rózsi) halála okán, s a Batthyány utca 11/c-nél, ahol egykor dr. Békés Kálmán lakott.

A köveket Gunther Demnig szobrászművész, a botlatókövek megálmodója helyezte el, Fekete László főkántor és Schwarcz Péter rabbihelyettes (Dohány utcai Zsinagóga), Juhász Árpád színész, a Svetits-gimnázium diákjai és családtagok részvételével.

Az eseményt a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és a Debreceni Német Kulturális Fórum szervezte. A városban az elmúlt években több ilyen kegyeleti megmozdulás történt.

RaL

Galéria

DebrecenholokausztBotlatókövek

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.