Hirdetés

Hirdetés

Trumpnak is köszönheti Debrecen a BMW-t?

2018.08.06. 13:15

Trumpnak is köszönheti Debrecen a BMW-t?

A bajor vállalat több más külföldi befektetőt is az országba csalogathat.

Hirdetés

Hirdetés

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború következménye is lehet, hogy a BMW úgy döntött, Debrecen közelében épít egy jelentős gyártóbázist – ezt a kérdest boncolgatja a brüsszeli hírportál, az Euractiv, olvasható a Klubrádió nemzetközi szemléjében.

A Trump által bevezetett acél- és alumínium büntetővám után a bajor autóipari cég azt a filozófiát követi, gyárts ott, ahol el is adsz.

Feltehetően így esett a választás Magyarországra, hisz a BMW eladásainak 45 százalékát Európában realizálja. A portál megjegyzi, hogy a Daimler, a GM és Fiat Chrysler jelentősen csökkentette profit kilátásait. A BMW viszont 1 milliárd euró befektetést valósít meg Magyarországon.

Az autóexport a teljes magyar kivitel egyharmadát teszi ki, és ha megvalósul a debreceni üzem, akkor az arány 40 százalékra nőhet.

Egy magyar elemző szerint az uniós pénzek csökkenésével az ország amúgy is gazdasági visszaesést fog elszenvedni 2019-2020-ban, ezért a BMW-üzem kifejezetten jókor jön a kormánynak, ráadásul több más külföldi befektetőt is az országba csalogathat. Ami gondot jelenthet, hogy igencsak nehéz lesz ezer szakembert találni a két év múlva induló üzembe, amikor már most jelentős munkaerőhiánnyal küszködik az ország – írja az Európai Unió ügyeire szakosodó Euractiv.

 

BMWDebrecenDonald Trump

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.