Táncpedagógus évtizedes munkáját ismerte el Debrecen

Cívishír

2018.08.19. 10:55

Táncpedagógus évtizedes munkáját ismerte el Debrecen
Tóthné Rozsályi Judit átveszi az elismerést a Kölcsey Központban (Fotó: C.Kiss Ilona)

Tóthné Rozsályi Judit vehette át a díjat.

Hirdetés

Hagyomány, hogy Debrecen Városa elismeri azoknak a művészeknek a kiemelkedő teljesítményét, akik munkájukkal hozzájárulnak a város legnagyobb kulturális rendezvényének, a Debreceni Virágkarnevál lebonyolításához.

Idén dr. Tóthné Rozsályi Judit, a Debreceni Mazsorett Együttes művészeti vezetője kapta az elismerést.

A Debreceni Virágkarnevál művészeti csoportjainak képviselőit és vezetőit augusztus 19-én a Kölcsey Központ Báltermében köszöntötte Komolay Szabolcs. Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere elmondta: tavaly az elismerést néhai Fejes Mártonnak, Debrecen zenei életének egyik meghatározó személyiségének, a virágkarnevál karmesternek ítélték oda. Idén a díjat dr. Tóthné Rozsályi Judit kapta meg, akinek irányításával a Debreceni Mazsorett Együttes 1981 óta rendszeres szereplője, nyitó művészeti csoportja a virágkarneválnak. A táncpedagógus 37 éves munkásságáért a debreceni Aranyvirág Ékszerszalon ezüst medálját, nyakláncát és fülbevalóját vehette át. Az egyedi tervezésű ékszereket Komolay Szabolcs és Denich Rudolf ügyvezető adta át.

Új szintre emelte a mazsorettezést

Tóthné Rozsályi Judit táncpedagógus 1980-ban alapította meg a Debreceni Ifjúsági Fúvószenekar és Majorette Együttest, a néhai Fejes Márton karmesterrel közösen. Az akkor működő Debreceni Táncklub vezetőjeként – ahogy az együttes tagjai hívják – „Jutka néni” ötlete volt, hogy mazsorett botot ad a táncos lányok kezébe. De nem csak táncosok, hanem a Kodály Zoltán szakközépiskola jó mozgású zenészlányai is szerepeltek a csoportban. Mivel Tóthné Rozsályi Judit abban az iskolában tanított testnevelő tanárként, Fejes Márton pedig zenetanárként, közös munkába fogtak. 1981-ben szerepelt az együttes először a virágkarneválon, azóta egyet sem kihagyva vonulnak a menet elején! Táncos koreográfiáikkal, ízléses ruháikkal azonnal elnyerték a közönség és a zsűri tetszését, és mindig elnyerték a karnevál első díját is. Később lemondtak a versenyzésről, felvezető csapatként vonulnak a mai napig is.

Tóthné Rozsályi Judit 1994-ben elnöke lett a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség mazsorett szekciójának, országos méretűvé növelte a mazsorett műfajt, mazsorett fesztiválokat, fúvós és mazsorett versenyeket rendez, továbbképzéseket és oktatói képzést tart. Az együttes bejárta már egész Európát, és voltak már Amerikában, Izraelben és Japánban. Két alkalommal megnyerték Debrecen Városa Csokonai díját, a művészeti vezető a város közoktatásáért díjat kapta meg, majd elsőként az országban nívódíjban részesült az együttessel együtt.

A Debreceni Mazsorett Együttes 38 éve járul hozzá a város kulturális életéhez színvonalas produkcióival. Sokan és sok mindent tanulhattak a hozzá járó leányok: fegyelmet, figyelmet, összetartást, kitartást, tartást, ízlést, szép mozdulatokat, precíz munkát és illemet, mert Tóthné Rozsályi Judit táncpedagógusról, azaz Jutka néniről ezek a szavak jutnak eszébe egykori és jelenlegi tanítványainak!
Debreceni VirágkarneválTóthné Rozsályi JuditDebreceni Mazsorett Együttes

Szóljon hozzá!

Hirdetés