Sok a pörköltjárat Debrecenben
Pörköltjáratnak nevezik a tűzoltók, amikor a tűzhelyen felejtett, lángra kapott ételhez riasztják őket. Ebből mostanában több is volt Debrecenben, ezért nem árt, ha kicsit figyelmesebbek vagyunk.
Az otthoni tűzesetek többsége a konyhában, sütés-főzés közben keletkeziik. Augusztusban eddig háromszor kellett Debrecenben a tűzoltóknak konyhában keletkezett tüzekhez vonulniuk - közölte a Cívishírrel Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagy
a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.
A Thomas Mann utcában egy társasház földszinti lakás sütőjében a pizzás doboz kapott lángra.
A tüzet az ott tartózkodók eloltották, de a lakás és a lépcsőház is füsttel telítődött. A Fényes udvarban két alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat, ezekben az esetekben is sikerült a tüzet megfékezni az ott élőknek, de az épületet át kellett szellőztetni.
Először az egyik lakásban az olaj gyulladt meg a tűzhelyen, majd egy másik lakásban a vacsora égett oda.
Attól függetlenül, hogy gázüzemű vagy elektromos tűzhellyel rendelkezünk, a veszély mindig jelen van. A túlhevült olaj meggyulladhat, a tűzhely közelében felejtett tárgyak pedig lángra kaphatnak - figyelmeztet a szakember.
Mit tegyünk, ha meggyullad az olaj?
Helyezzünk az edényre egy fedőt vagy enyhén nedves rongyot, majd óvatosan húzzuk le a tűzről és hagyjuk lehűlni a forró olajat. A meggyulladt olajat ne próbáljuk vízzel oltani! Az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul és szétveti a lángokat az egész konyhában, ami égési sérüléseket és komoly tűzkárt okozhat.
A tűzeseteket megelőzhetjük, ha főzés közben folyamatosan felügyeljük a tűzhelyünket, az éghető dolgainkat pedig eltávolítjuk a közeléből.