Hirdetés

Ezért választotta Debrecent a BMW - egy román profi szemével

2018.08.09. 16:34

Ezért választotta Debrecent a BMW - egy román profi szemével
Petrisor Peiu (Fotó: fumn.eu)

A gazdasági szakember szerint a magyar szomszédokkal szembeni lemaradás tovább nő.

Hirdetés

Hirdetés

A Radu Vasile és Adrian Nastase román miniszterelnökök tanácsadói csapatát erősítő gazdasági szakember és elemző, Petrisor Peiu, a bukaresti műszaki egyetem doktora, korábbi államtitkár-helyettes a Foter.ro erdélyi magyar portálnak fejtette ki terjedelmes írásban azt, hogy a BMW miért Magyarországot választotta Románia helyett.

Csaknem 12 évvel az EU-csatlakozás után csak 777 kilométernyi autópályánk van, 238.397 négyzetkilométernyi terület és nagyjából 20 milliós lakosság mellett. A szomszédos Magyarországon kétszer több (1.500 km) autópályája van, miközben területe 93.030 négyzetkilométer és kevesebb mint 10 millió lakosa van, vagyis az autópályák sűrűsége ötször nagyobb, mint nálunk. Ötször!

- írja a gazdasági szakember, és grafikonokon is mutatja a két autópálya-hálózat közötti külnbséget:

Ugye, hogy hidegrázást okoz a két egymás mellé helyezett kép? Nos, jó lenne, ha hozzászoknánk ehhez az összehasonlításhoz, mert ez fogja diktálni a jövőnket

- írja Petrisor Peiu, aki szerint a jövőért folyó csata az infrastruktúrák csatája: a közlekedési, az energetikai, a távközlési infrastruktúráké. Minden elvesztegetett nap, amikor nem építünk egyetlen kilométernyi autópályát sem, egy újabb nappal növeli a Romániát Közép-Európától elválasztó különbséget - tette hozzá.

Magyarországnak 11 ezer alkalmazottja van három autógyárban, melyeknek összesen több mint 12 milliárd eurós árbevételük van, Romániának pedig 50 százalékkal több (18 500) alkalmazottja van, akik két gyárban összesen több mint 6 milliárd eurós árbevételt termelnek, vagyis alig felét annak, amit a magyarok állítanak elő! Akkor most magyarázzuk el, mit jelent ez: a magyarok nem az „olcsó munkaerővel” dicsekedtek, mint mi, hanem a minőségi infrastruktúrával

- vonja le a következtetést Petrisor Puiu, aki szerint a BMW debreceni beruházásának bejelentése óta nyilvánvaló, hogy a magyar szomszédokkal szembeni lemaradás nem csökkenni fog, ahogy azt a román politikusok ígérik, hanem mélyülni.

 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.