Debrecen város tortája a hagyományok előtt tiszteleg
A Debreczeni mézes-mázas nem egy gasztronómiai verseny győztese, hanem a helyi cukrászok összefogásának eredménye – mondta Széles Diána alpolgármester a város tortája bemutatásán a Kossuth téren, augusztus 13-án délelőtt.
Az alapreceptet Balogh István, a Mignon Cukrászda tulajdonosa és a Hajdú-Bihar Megyei Cukrász Ipartestület elnöke alkotta meg.
A végleges íz- és formavilágát Radics László, debreceni mézeskalácsos népi iparművész és Thür Ádám, az Ikon séfjének közreműködésével nyerte el.
A méz a környére jellemző alapanyag, ehhez társul a csillagánizs, a fahéj és a szegfűszeg. A mézeskalács a debreceni hagyománytisztelet jegyében vált meghatározóvá a tésztában. Ehhez a ribizli könnyedsége és a karamell réteg remek ízkombinációnak bizonyult. A város tortája emellett a modern cukrászat irányelveit is követi a mousse krémmel és a fehércsoki ganache-sal.
A sütemény a Mignon, az Ibolya, a Kiss Virág, a Mandula, a Mákvirág, a Szőke Cukrászda és az Ikon Debrecen közös összefogásának köszönhetően jött létre, ezekben az üzletekben meg is lehet vásárolni.