Hirdetés

Zenével ünnepel a debreceni nyári akadémia

civishir.hu

2018.07.05. 10:31

Zenével ünnepel a debreceni nyári akadémia
A tíz napos fesztivál ünnepi hangversennyel kezdődik. (Fotó: unideb)

Rengeteg ingyenes program is várja az érdeklődőket.

Hirdetés

Különleges nagytemplomi hangversennyel kezdődik július 15-én az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája.

A világ 22 országából érkeznek fiatal tehetségek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hagyományos, 10 napos nyári programjára. 

A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, Bartha Elek elmondta, hogy tizennyolc évvel ezelőtt, amikor az akadémia elindult, leginkább határon túli fiatalokat vártak. Ma is ők vannak legnagyobb számban a résztvevők között. Az európai országokon túl többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Indonéziából, Egyiptomból, Costa Ricáról, Iránból és Dél-Koreából is érkeznek fiatalok.

Július 15-e és 24-e között 4 ország 28 professzora tart 5-10 napos mesterkurzusokat, a hazai zeneművészeken kívül lesznek neves vendégoktatók Németországból, Japánból és Szlovákiából is. A 14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra csaknem 20 hangszeren várják a résztvevőket.

– Debrecen zenei életében két zászlóshajó van: az egyik a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny, ami mögött szintén ott áll az egyetem Zeneművészeti Kara és maga az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája, aminek méltán világhírű eleme a minden évben újjáalakuló Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar a Kossuth-díjas Vásáry Tamás vezetésével – emelte ki Szentei Tamás, a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztályának vezetője

A világhírű zongoraművész-karmester, aki a Szent István Rend birtokosa, a Nemzet Művésze, Debrecen díszpolgára és a Debreceni Egyetem díszdoktora, idén augusztusban ünnepli 85-ik születésnapját

Ebből az alkalomból Egy életút tükrében címmel ünnepi hangversenyt tartanak a Nagytemplomban július 15-én, vasárnap 19:30-tól.

A rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött műsor egyúttal az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának hivatalos megnyitója. A Zeneművészeti Kar saját galériájában fotókiállítással is készül Vásáry Tamás tiszteletére, amit az akadémia ideje alatt bárki megtekinthet.

A 10 nap pezsgő atmoszférájába a debreceni zeneszerető közönség is bekapcsolódhat, hiszen a nyitó és a záróhangversenyek nyilvánosak, a mesterkurzusokat tartó professzorok pedig "Zenés esték a Nagyerdőn" címmel ingyenes hangverseny-sorozatot adnak esténként a Zeneművészeti Karon.

A program a kortárs zenei énekverseny hagyományát is folytatja, sőt a fiatal előadók színpadi megjelenésüket is fejleszthetik.

Újra érkezik az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára Dezső Virág Hollandiában élő és oktató táncművész, aki a mozdulat zeneiségébe vezeti be az érdeklődőket.
fesztiválDebreceni Egyetem Zeneművészeti KaraZeneművészek Nyári Akadémiájahangverseny

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.