Hirdetés

Hol van a legtöbb szexuális erőszakos eset a megyében?

Cívishír

2018.07.05. 18:10

Hol van a legtöbb szexuális erőszakos eset a megyében?
Egyszerű kezelni és mintegy ötvenféle adatra kérdezhetünk rá változatos módokon

Pár kattintás és sok-sok kriminalisztikai adat tárulhat elénk Hajdú-Biharról. Elmagyarázzuk hogyan!

Hirdetés

Tudja valaki, hogy miként oszlik meg a népesség a tíz hajdú-bihari járásban? És a személygépkocsik száma? Hol, mennyi lakást tartanak számon?

Vagy ami egy fokkal izgalmasabb: van róla fogalmuk, hogy 2010 óta melyik járásban történhetett a legtöbb rablás és hol a legkevesebb lakásbetörés? Vajon hasznosnak tartanák tudni, s nem csak abszolút számokban, hanem 100 ezer lakosra vetítve – vagyis arányaiban –, hogy melyik megyében, járásban, sőt településen mennyi idősek sérelmére elkövetett trükkös lopást, autófeltörést, vagy akár szexuális erőszakot jegyeztek fel az állami adatbázisok számára? 

Akit érdekelnek a térképre vetített bűnügyi számsorok és más statisztikák, annak érdemes elmélyednie a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattárban (PRE-STAT).

Mi  fene ez?

A PRE-STAT a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács fejlesztése, a szoftver elsődleges célja a rendőri bűnmegelőzéshez kapcsolódó feladatok megkönnyítése, de a publikus adatokhoz bárki hozzáférhet az Ügyfélkapun keresztül. A program 2010 januárjától tartalmazza az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS), a RobotZsaru, valamint az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer adatait, amelyeket tematikus térképbe, diagram rendezhetünk.

A program a szimpla érdeklődők számára is pofonegyszerűen kezelhető. Aki a térképes megjelenítésre kíváncsi, az kattintson a „Területi elemző” menüpontra és máris választhat a regionális, megyei, járási és települési megjelenítés szintjei között. Majd következik a lényeg, azaz dönthetünk, hogy a közel ötvenféle statisztika közül melyiket kérjük le abszolút vagy relatív (100 ezer lakosra vetített) mutatóban. De azt is megtehetjük, hogy egyszerre több – maximum öt – kategóriát jelölünk meg a rendszer számára. Ezt követően jelölhetjük ki, hogy évre vagy hónapra keresnénk, valamint szeretnénk-e például két adott időpont közötti kimutatást kérni. S máris kapjuk az eredményt.

Gyengébb közbiztonság a Balmazújvárosi Járásban

Így pár gombnyomás és kiderül, hogy a 216 ezer fős, Hajdúsámsont is magába foglaló Debreceni Járás után népességszámban (2014-es adatok) a berettyóújfalui (45 ezer), majd a hajdúszoboszlói (42 ezer) következik, a legkevesebben pedig a Hajdúdhadházi Járásban (22 ezer) laknak. Ugyanakkor a személyautók számában a jómódúbb Hajdúszoboszlói Járás (12 ezer) veri a berettyóújfaluit (10 800) és a népességszámban csak a derékhadhoz tartozó hajdúböszörményi követi őket mintegy 10 ezer személyautóval (szintén 2014-es adatok). A legkevesebb autót a Hajdúhadházi Járásban mérték – hozzávetőleg 4800-at.

Ha már gépkocsik, nézzük meg, mennyire kell elővigyázatosnak lenni! A 2017 első féléves számok a rendszer szerint meghökkentően kedvezőek: a 100 ezer személygépkocsira jutó lopások száma gyakorlatilag zéró, mindössze a Debreceni Járásban szerepel egyetlen egy. A lezárt autókból, járművekről sem loptak, a Debreceni, a Derecskei és a Hajdúszoboszlói Járásban fordult elő, de csak egészen elenyésző számban. Ami az ittas járművezetést illeti, tavaly január és július között arányaiban a Berettyóújfalui és a Hajdúhadházi Járásban kapcsolták le a legtöbb sofőrt, míg a legtisztábbnak a püspökladányi mutatkozott.

A 100 ezer lakásra jutó dolog elleni erőszakos – tehát nem besurranásos – lakásbetörések számában a Berettyóújfalui (140) és a Hajdúhadházi (119) Járás magasan vezet a debrecenihez (29), vagy a hajdúböszörményihez (18) képest, de a Balmazújvárosi (102) és a Hajdúnánási Járásban sem ártanak a korszerű biztonsági megoldások. Ha a lakásbetörések abszolút számát nézzük, a 2016-os teljes évet véve természetesen a Debreceni Járás (215) vezet, a derecskei (50) és a berettyóújfalui (44) előtt.

A 100 ezer lakosra jutó rablások száma 2017 első hat hónapjában a Berettyóújfalui Járásban volt a megmagasabb (13), azután a Balmazújvárosi (10), majd a Püspökladányi Járásokat láthatjuk feltűnni. Négy járásban egyáltalán nem regisztráltak ilyen bűncselekményt.

Szexuális erőszak, szexuális kényszerítés 2016-ban a Debreceni Járásban fordult elő a statisztika szerint a legtöbbször, 16 alkalommal. A Berettyóújfalui Járásban 3 esetet jegyeztek fel. 2017 első felében viszont a Balmazújvárosi Járásban 10, a Hajdúszoboszlói Járásban 5, a Hajdúnánási Járásban 3 ilyen bűncselekményre bukkanni.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, arányaiban hol történt a 100 ezer lakosra jutó legtöbb kiemelt bűncselekmény (emberölés, testi sértés, garázdaság, rablás, lopás, kifosztás, kábítószerrel visszaélés stb), azt is megnézhetjük. íme a lista:

  1. Balmazújvárosi Járás: 463
  2. Hajdúhadházi Járás: 303
  3. Berettyóújfalui Járás: 248
  4. Hajdúnánási Járás: 236
  5. Derecskei Járás: 188
  6. Debreceni Járás: 187
  7. Nyíradonyi Járás: 181
  8. Hajdúböszörményi Járás: 156
  9. Hajdúszoboszlói Járás: 100
  10. Püspökladányi Járás: 61
Az adatok hatósági regisztrálása akkor történik meg, amikor megállapítják, milyen bűncselekményt valósít meg az adott tett. Ezután kerül az ENyÜBS rendszerébe. Emiatt előfordulhat, hogy a statisztika évekre visszamenően változik, például egy 2013-ban elkövetett bűncselekmény csak évekkel később jelenik meg – mert akkor regisztrálják. Ha valaki egy mozzanattal több bűncselekményt is megvalósít, akkor a statisztikában nem egy, hanem több bűncselekmény jelenik meg. Az alkalmazásban elérhető 2017-es adatok az esztendő első félévére értendők, de ígérik, a számokat nemsokára a teljes időszakra frissítik.

Ratalics László

statisztikaHajdú-BiharPrevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.