Hirdetés

Három a magyar igazság – hajléktalanoknál is!

civishir.hu

2018.07.12. 15:33

Három a magyar igazság – hajléktalanoknál is!
Képünk illusztráció. (Fotó: pixabay)

Nyilván fogják tartani a felszólítottakat.

Hirdetés

Enyhítene az utcán élőkkel kapcsolatos szabálysértési változtatásokon az a kormánypárti módosító javaslat, amelyet július 12-én fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága – írja az MTI.

Ennek értelmében a rendőr 90 napon belül háromszor szólítja fel a hajléktalant a közterület elhagyására.

Csak akkor indítja meg a szabálysértési eljárást, ha ennek ez idő alatt negyedik alkalommal sem tesz eleget. A módosítás egyértelműen kimondja, hogy aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el. De a változtatás pontosítja annak szabályait, mikor kell mellőzni az eljárás megindítását.

A jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciális helyszíni intézkedési eljárást vezet be, amelynek keretében a rendőr felszólítja a hajléktalant a közterület elhagyására. Aki ennek eleget tesz vagy együttműködik, azzal szemben nem indul el az eljárás, ahogy azt az eddigi javaslat is tartalmazta. 

Az elfogadott változtatás szerint azonban a szabálysértési eljárást a közterületen életvitelszerűen tartózkodók esetében csak akkor indítja el a rendőr, ha a figyelmeztetésre 90 napon belül három alkalommal már sor került. 

Ennek ellenőrzésére létrejön egy nyilvántartás azokról, akiket helyszíni intézkedések alá vontak.

A nyilvántartásban az adatokat a helyszíni intézkedéstől számítva kilencven napig, vagy az eljárás megindításáig lehet tárolni.Utána az információk törlődnek a rendszerből. 

Aki ellen szabálysértési eljárás indul, az közérdekű munkával, vagy ha ezt nem vállalja, esetleg visszaeső, akkor elzárással sújtható.

Pénzbírság nem szabható ki. A szankcióról bíróság dönt.

Mivel az eljáráshoz az érintettet előállítják, a rendőrség ez idő alatt köteles gondoskodni a hajléktalan tisztálkodásáról és tiszta ruhájáról, ingóságáról és vele élő állatáról is. Az ingóságokat hat hónapig őrzik majd, ennek letelte után az arra kijelölt szerv megsemmisíti azokat.

Az előterjesztés indoklása utal arra, hogy az alaptörvény módosítása értelmében október 15-től tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni.
hajléktalanNyilvántartásba vétel

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.