Hirdetés

Halálos baleset a Nagyerdőn: nem állt meg a STOP-táblánál

2018.07.04. 16:06

Halálos baleset a Nagyerdőn: nem állt meg a STOP-táblánál
(Fotó: illusztráció)

A sértett nem volt bekötve. Az életébe került.

Hirdetés

Helybenhagyta a járásbíróság ítéletét és jogerősen is 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék – három évre felfüggesztve - azt a vádlottat, aki behajtott egy STOP táblás kereszteződésbe és halálos balesetet okozott 2017 januárjában Debrecenben, a Nagyerdei körúton. A törvényszék H.M.-t halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt marasztalta el és jogerősen 4 év 4 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, illetve kötelezte az eljárás 370 ezer forintos bűnügyi költségének megfizetésére is.

A Debreceni Járásbíróság 2017. októberében hirdette ki ítéletét, a vádlott azonban enyhítésért fellebbezett, ezért került másodfokra az ügy. A törvényszék azonban további enyhítésre nem látott lehetőséget.

Csak lassított

A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint H. M. 2017. január 11-én derült, napos időben, száraz úton, közepes forgalomban haladt Debrecenben, az Oláh Gábor utcán a Martinovics utca irányába. A Nagyerdei körút kereszteződéséhez érkezve azonban a STOP táblánál nem állt meg, csak lassított. Amint haladt tovább egyenesen, nagy fokú figyelmetlensége miatt nem biztosított elsőbbséget a neki balról – a Baksay utca felől - érkező személygépkocsinak. A vádlott autójával nekiment a másik jármű bal hátsó részének, ami miatt a sofőr elvesztette uralmát autója fölött, átsodródott a másik sávba, ahol összeütközött egy szembejövő gépkocsival. A balesetben öten sérültek meg. A vétlen autó jobb hátsó ülésén utazó 69 éves férfi olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy két héttel később a Kenézy Kórházban meghalt.

A jogerős ítélet indoklásában a tanács elnöke kiemelte: egyértelmű, hogy a vádlott nem tartotta be a KRESZ szabályát, a halálos kimenetelű közlekedési szituáció az ő szándékos szabályszegése miatt alakult ki. Hozzátette:

a STOP táblánál kötelező megállni, lassítani nem elég.

Ha a vádlott eleget tett volna megállási kötelezettségének, a baleset nem következett
volna be. A tanács elnöke leszögezte azt is: a sértettnek nem volt ideje arra, hogy elhárítsa
az ütközést, a baleset elkerülhetetlen volt.

Súlyosító körülményként értékelte a durva közlekedési szabályszegések elszaporodottságát, illetve azt, hogy a vádlottat két éven belül hatszor vonták felelősségre közlekedési kihágások miatt. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a vádlott fiatal felnőtt korát, beismerő vallomását, valamint azt, hogy meg lehetett állapítani a markáns sértetti közrehatást is. Az orvosszakértő szerint ugyanis, ha a
sértett biztonsági övvel be lett volna kötve, nagy valószínűséggel nem halt volna meg a
karambolban.

Nagyerdőhalálos balesetDebrecen

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.