Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fontos változás lépett életbe az egyetemi felvételi eljárásban

| 2018. 07. 26. | 15:52:00
Debrecenben nem számítanak perekre.
Fontos változás lépett életbe az egyetemi felvételi eljárásban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is a legnépszerűbb magyar felsőoktatási intézmények egyike a Debreceni Egyetem.  Ahogy a korábbi években, úgy a mostani eljárásban is emelkedett a felvételt nyert elsőéves hallgatók száma az előző évihez képest. 

Összesen 6 621-en kezdhetik meg tanulmányaikat a 2018/2019-es tanévben.

Ez nem a végleges szám, mert az angol nyelvű képzésre felvételt nyert külföldi hallgatók, a határon túli képzésekre és a pótfelvételivel augusztusban bejutók számát ez az adat nem tartalmazza.

Barta Elek oktatási rektorhelyettes elmondta a július 26-án tartott egyetemi sajtótájékoztatón, hogy az első helyes jelentkezések alapján arra számítottak, az idén nőni fog a felvehetők száma és ez be is következett.

Az egyetem portfóliója alapján 14 karra, 13 képzési területre, 69 alapképzési szakra, 83 mesterszakra, 6 osztatlan szakra (22 osztatlan és 3 szakmai tanárszak), 14 felsőoktatási szakképzésre és 23 doktori iskolába jelentkezhettek a felvételizők.

Az általános felvételi eljárás keretében 6 621 hallgatót vettek fel. A tavalyi 6 369-hez képest ez 4 százalékos emelkedést jelent. Ezek közül 5 412-en állami ösztöndíjas, 1 209-en pedig önköltséges formában kezdik a jogviszonyt. Alapképzésen 4 243-an, mesterképzésen 1 010-en, osztatlan képzésen 840-en, felsőoktatási szakképesítésen 528-an vágnak neki a tanévnek szeptemberben. A legtöbb elsőéves a gazdaságtudományi, bölcsésztudományi, természettudományi és technológiai, valamint gyermeknevelési és gyógypedagógiai szakra fog járni. 

2018-ban 15 141-en jelentkeztek a Debreceni Egyetem valamely szakára, míg 2017-ben ez a szám 15 223 volt; ez 0,5 %-os visszaesést jelent. Idén 8 819-en jelentkeztek első helyen az egyetemre, míg 2017-ben 8 615-en. Ez 2,4%-os emelkedés, ami egy remek adat. 

A legmagasabb pontszámokat idén a Bölcsészettudományi és a Gazdaságtudományi Karon kellett elérniük a diákoknak.

A legmagasabb ponthatár a BTK osztatlan, nappali tagozatos, államilag finanszírozott magyar tanár-latin nyelv és kultúra tanár szakon volt, melyet csak 1 jelentkező tudott teljesíteni (495 pont). A GTK állami ösztöndíjas kereskedelem és marketing alapképzésen levelező tagozaton legalább 462 pontot kellett elérni, míg a nemzetközi gazdálkodás alapképzésen állami ösztöndíjas levelező tagozatán 454 pontra volt szükség a sikeres felvételhez.

A felvett külföldi hallgatók száma csaknem 8 százalékkal nőtt, a tavalyi 1 690-ről 1 825-re

 Mintegy száz országból érkeznek majd diákok az egyetem 13 karának angol nyelven meghirdetett 54 szakára. A legnépszerűbb továbbra is az orvos-, a mérnök-, a közgazdász-, az informatikus-, a fogorvos- és a gyógyszerképzés.

A 2018-as tanévtől az egyetem új képzéseket vezet be. Ilyen a sport- és rekreációszervezés alapszak rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakiránya, az agrármérnöktanári, a közgazdásztanári, mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterszak, az új duális képzések (szociális munka alapszak, geográfus és hidrobiológus mesterszak). Viszont nem indul a környezettan alapszak vagy a neveléstudomány mesterszak. 

Pósáné Rácz Annamária oktatási igazgató hozzátette, hogy a tanévet szeptemberben kezdődő elsőévesek összlétszáma még tovább emelkedhet az augusztus 7-ig tartó pótfelvételi, a kihelyezett képzésekre történő felvétel, valamint a jogorvoslati eljárások során felvételt nyerőkkel.

Amennyiben a felvételi eljárás során bármilyen jogszabálysértést tapasztaltak a diákok, akkor jogorvoslattal forulhatnak az Oktatási Hivatalhoz. Ettől az évtől viszont jelentős változás van a jogorvoslati eljárásban:

már nem az oktatásért felelős miniszter jár el hatóságként, hanem közigazgatási bírósági keresetlevelet kell benyújtani az Oktatási Hivatalhoz.

Ha 15 napon belül ha nem tudják módosítani, megváltoztatni az elutasító határozatot, akkor bíróságra fog eljutni a keresetlevél. Ez azért nagyon fontos a felvételizők számára, mert amennyiben elveszítik ezt a pert, akkor illetéket kell fizetniük. Ha megnyerik, akkor az intézmény fizeti az eljárásnak a költségeit. 

A Debreceni Egyetem minden olyan képzésben, amit el tudott indítani az általános eljárásban, abban indít önköltséges képzést a pótfelvételin. Ez alól kivétel a Fogorvostudományi- és a Gyógyszerésztudományi Kar, mert ott betelt a rendelkezésre álló oktatási kapacitás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Az eseményhez a vármegyei önkormányzat is csatlakozik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
A férfiak pedig először Egyiptommal csapnak össze.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!