Hirdetés

CEU-zott az amerikai nagykövet Debrecenben

civishir.hu

2018.07.11. 16:23

CEU-zott az amerikai nagykövet Debrecenben
A nagykövet szerint Debrecen gyönyörű város. (Fotók: Fogarasi Renáta)

Cornstein a klasszikus szólásszabadság híve.

Hirdetés

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, David B. Cornstein július 11-én Debrecenbe látogatott, ahová felesége is elkísérte.

A diplomata első hivatalos programja a „vidék fővárosába” vezette, ahol Papp László polgármesterrel a hazai amerikai cégek fejlődési lehetőségeiről beszélgetett.

Egy rövid városi séta alkalmával meglátogatta a Pásti utcai zsinagógát, majd a város főterén rövid interjút adott. 

 

– Fontosnak tartjuk, hogy a gazdasági kapcsolatokat még szorosabbra fűzzük és az elmúlt évek munkáit folytatni tudjuk – mondta a polgármester.

Cornstein hozzátette, az amerikai–magyar kapcsolatok „nem olyanok voltak, amilyennek lennie kellene”. Ő maga két hete van Magyarországon, ez idő alatt rengeteg megbeszélést bonyolított le, aminek köszönhetően a helyzet máris változott. 

– Sokan azt hiszik, hogy Orbán Viktor és Angela Merkel megbeszélése most a kulcsfontosságú. Pedig a legfontosabb találkozó köztem és a polgármester úr között volt – viccelődött a nagykövet, akinek kineveztését az USA szenátusa egyhangúlag hagyta jóvá.

Arra a sajtókérdésre, hogy mit gondol a CEU-ról, azt válaszolta, Magyarország élvezi az amerikai elnök és a külügyminiszter támogatását is.

Jó lenne – derült ki szavaiból –, ha ez a helyzet nem változna.

Hozzátette, a Közép-európai Egyetem megfelelt minden kért elvárásnak. „Nem a mi érdekünk a CEU, hanem Magyarországé” – hangsúlyozta. 

Egy másik kérdésre, mely szerint mit gondol a magyarországi szólásszabadságról, azt felelte: „Nem az a feladatom, hogy a kormánynak megmondjam, mit csináljon. Ha van róla véleményem, azt elmondom mint egy barát.”

FR

Galéria

DebrecennagykövetCEUDavid B. Cornstein

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.