Hirdetés

Aki művészettel öblíti le az üzlet okozta stresszt

civishir.hu

2018.07.11. 10:10

Aki művészettel öblíti le az üzlet okozta stresszt
Fotók: Magánarchívum

Felföldi József. Debreceni üzletember, úriember, jó értelemben vett maximalista különc. Cívishír-interjú.

Hirdetés

Debreceniek, akik nagy utat jártak be, mire ide- és odaértek, ahol most vannak. Sorozatunkban a helyi közélet megkerülhetetlen alakjait mutatjuk be olyan címszavakban, amit maguk választanak. Mi csak kérdezünk. Huszonegyet. Ezúttal Felföldi Józseftől, a Felföldi Édességgyártó Kft. alapító tulajdonosától, aki az üzleti életen kívül is megannyi szépséget talált.

1. Legendásan erősek a családi kötődései. Mire tanították a szülei?
Felföldi József: Légy tisztességes, becsületes és igaz. Ami a másé, azt hagyd, ami a tied, azért küzdj. Ha éppen döntesz, akkor soha ne idegeskedj, mert az szegénnyé tesz.

2. Ha mélyen az eset drámája mögé nézünk, annyi mindent köszönhet annak a csaknem 50 évvel ezelőtti napnak, amikor eltalálta egy csapággyal töltött hógolyó: a gitárt, a zenét, az olvasás szeretetét. Mit még?
Felföldi József: A tartásomat, a küzdőszellemet; azt, hogy semmivel nem vagyok kisebb értékű, mint egy teljes ember.

3. Gyermekkorában mi volt a kedvenc édessége?
Felföldi József: Minden fajta cukor, de leginkább a kristálycukor. A kristálycukrot karamellizáltam, és mákot szórtam rá.

4. Földrajzilag nem távolság, de hosszú út vezetett Újfehértótól Debrecenig?
Felföldi József: Azt, amiket én a faluból hoztam, innoválni kellett. Nem volt megfelelő a szókincsem, a beszédkészségem, nem voltam elég olvasott stb. Nem volt könnyű egyik napról a másikra áttérni a városi életmódra, bizony erős lélek kellett hozzá. Falu és város között nagy különbség volt és a városi dolgokat meg kellett tanulnom. A faluban nem volt könyvesbolt, de még fogkrémet sem lehetett kapni. A város ezzel szemben hatalmas lehetőséget rejtett magában.

5. Az üzleti élet józan gondolkodást, szikár lélekjelenlétet kíván, amihez képest a művészet bármelyik ága szabadabb, lágyabb és érzékenyebb foglalatosság. Nem nehéz váltani?
Felföldi József: Az üzleti életben nincs bocsánat. A művészet mindig is szabadabbá tett. Számomra nem nehéz váltani, sőt: a művészettel „öblítem le” az üzlet által okozott stresszt és mindennapi problémákat.

6. Ha választani kell: zene vagy irodalom?
Felföldi József: Habár a zenére és az irodalomra két külön művészeti ágként tekintünk a mai világban, régen a kettő szorosan összetartozott. Ez valahogy nálam is így működik. A zene a szubjektivitásról, érzelmekről, gondolatokról és élményekről szól, de a történetmesélésben is fontos szerepet játszik. A költészetnek és a zenének passzolnia kell egymással. A fejemben lévő gondolatok dallamot kapnak és ez fordítva is működhet.

7. 1986-ban alapította cégét – egy helyen úgy fogalmaz, kezdeti bizonytalan próbálkozások után. Mik voltak azok?
Felföldi József: Akkoriban egy másik társadalmi formából, a kommunizmusból nem volt olyan egyszerű „kijönni”. Egy strukturális változásnál akkoriban például limitált volt a dolgozók száma (10 fő), ami a jelenlegi vállalati felépítéshez képest hatalmas különbség.

8. Állásinterjú Önnél. Mi számít?
Felföldi József: Én már csak a kulcspozícióba jelentkezőket interjúztatom, és náluk nagyon fontos az a bizonyos első benyomás. Olyan vezetőkkel szeretem magam körülvenni, akik nem olvadnak bele a tömegbe. Fontos, hogy legyenek felkészültek a cégemből, és ehhez elvárom, hogy próbáljanak a lehető legtöbbet megtudni termékeinkről, tevékenységünkről. A marketing egyik sarokpontja, hogy ha el akarsz adni valamit (termék,szolgáltatás, brand), akkor ne magadról beszélj, hanem mondd és mutasd azt, ami a fogyasztókat érdekli. Ez történik egy állásinterjún is. Szeretem azokat az embereket, akik meg merik mutatni egy állásinterjún azt, hogy velük mennyivel jobb lesz a cégemnek, hogyan tudnak majd bekapcsolódni a gépezetbe, általuk hogyan lesz sikeresebb a munkamenet, és milyen értéket tudnak teremteni.

9. Határozott elképzelései vannak a karrierről. Mik a fejlődés, és ezen keresztül az előrelépés kritériumai?
Felföldi József: Mind magánéleti és mind karrier szempontjából fontos, hogy legyen egy víziónk. A vízió megvalósítása érdekében olyan, hosszú távú stratégiába kell invesztáltunk, ami fejlődést eredményez, és így minden résztvevő számára előnyös. Hiszek abban, hogy a jövedelmező növekedés egyenlő a felelős növekedéssel. Az üzleti modellünkben például fontos a fogyasztói kutatás és az innováció, hogy piacképes termékeket hozhassunk létre, amelyeket marketinggel támogatunk.

10. Világszerte 100 millió gyermek fogyasztja a cége által előállított édességeket. Döbbenetes szám. Pedig a kicsiket elkápráztatni nem könnyű. Folyamatosan dolgoznak újdonságokon?
Felföldi József: Hisszük, hogy a termékeinknek hozzá kell járulniuk fogyasztóink, azaz főleg a gyerekek jólétéhez. Országonként változó igényekre és elvárásokra alapozva folyamatosan fejlesztjük termékeinket, különös tekintettel a gyermekek kiegyensúlyozott életmódjára. Minden termékünk tápanyagprofilját elemezzük egy komplex szempontrendszer szerint. A kritériumok alapjául többek között a WHO (Egészségügyi Világszervezet), illetve más világszintű vagy helyi hatóságok által megfogalmazott táplálkozástudományi és népegészségügyi táplálkozási ajánlások szolgálnak.

11. Mit értékel igazi elismerésnek a saját életében?
Felföldi József: A kitartásomat.

12. Öt gyermeke van – szigorú apa hírében áll. Vagy csak következetes?
Felföldi József: Van, amikor szigorú és van, amikor következetes. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink tisztelettudó, udvarias, szorgalmas felnőttek legyenek, meg kell mutatnunk nekik, milyen át nem léphető határokat szabtunk. A kommunikáció az alapja a jó kapcsolatnak. Fontos, hogy mindig egyenesen, nyíltan beszéljünk a gyermekeinkkel.

13. Megkerülhetetlen kérdés: miről ismerszik meg egy úriember az üzleti életben?
Felföldi József: Kifinomult kommunikátor, alapos gazdasági ismeretekkel rendelkezik, nagyfokú szervező- és irányítókészség, valamint rendkívüli kapcsolatteremtő készség jellemzi.

14. És az utcán?
Felföldi József: Úriembernek lenni nem olyan dolog, amit csinálsz, inkább olyan, amit megélsz. Egy úriember egész nap, reggeltől estig úriember, miközben végig a saját értékrendje szerint cselekszik.

15. Mi a legjobb Debrecenben?
Felföldi József: A folyamatos fejlődése a városnak és természetesen a Nagyerdő.

16. Mi a legrosszabb?
Felföldi József: Nincsenek hegyek, folyók.

17. Ki a legjobb fej Debrecenben?
Felföldi József: A dolgozóim.

18. Magyar konyha vagy különlegességek?
Felföldi József: Mindkettő.

19. Sör, bor, pálinka?
Felföldi József: Semmi, nem iszom alkoholt.

20. Ha utazik, akkor merre a legszívesebben?
Felföldi József: Horvátország, Olaszország, az osztrák Alpok.

21. Van az a pénz, amiért elhagyná Debrecent?
Felföldi József: Nincs, röghöz kötött vagyok.

Bereczki-Csák Helga

Felföldi JózsefFelföldi Édességgyártó

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.