Hirdetés

A pénzt is megvonta Debrecen a legnagyobb polgárőr egyesülettől

Cívishír

2018.07.06. 11:56

A pénzt is megvonta Debrecen a legnagyobb polgárőr egyesülettől
Egy korábbi rendőrökkel közös szolgálat – eligazítás (Fotó: Törőcsik László)

Négy kisebb szervezet kaphat támogatást; kiderült, hogy lakókat bosszantott az István úti dínomdánom.

Hirdetés

Jelentős átrendeződés várható a debreceni polgárőr szervezetek város általi támogatásában 2018-ban, ugyanis az eddigi fő kedvezményezett körül megritkult a levegő.

A háromszáznál is több tagot számláló Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért (DPE) körüli zűrökről a Cívishír számolt be elsőként és talán egyetlenként. A vezetés és a gazdálkodás körüli problémák polgármesteri szinten is nyilvánvalóvá váltak, s már a tavasszal deklarálták: amíg az önkormányzat nem látja az eredményes és törvényes működés garanciáit, addig megvonja az éves működési támogatást.

A Cívisíhírt a városházán arról tájékoztatták, hogy az idei költségvetésben összességében 10 millió forint keretösszeget biztosítottak a polgárőr egyesületek támogatására. Egyedi döntés alapján egyelőre négy szervezetet segítenek pénzzel: a Debreceni Kertségi Polgárőr Egyesületet, az Őrláng Közlekedési Polgárőr Egyesületet, a Haláp és Nagycsere Polgárőr Egyesületet, valamint a Csapókerti Polgárőr Egyesületet. A megállapodások előkészítése még zajlik, annak aláírásáig nem szeretnék közölni a támogatások szerveztenkénti mértékét.

Viszont kérésünre beszámoltak arról, hogyan oszlott meg a pénz tavaly.

Akkor a DPE 9,5 millió forinttal kimagaslóan a legnagyobb összeget kapta, utána 1 millió forinttal a Debreceni Kertségi Polgárőr Egyesület következett.

Az Őrlángot 700 ezer, a haláp-nagycsereieket és a csapókertieket 400-400 ezer forinttal finanszírozták. Az egyesületek feladatellátásával kapcsolatban 2017-ben nem volt minőségi kifogásuk.
A DPE májusi indulatos közgyűlésén az hangzott el, hogy a kieső városi támogatás egy részét vállalkozói felajánlásokból igyekeznek pótolni. A DPE egyébként az utóbbi hetekben nagyon „teper”, a városi hírportálon és a megyei napilap felületein is igyekeznek jó színben feltünteni magukat a szolgálatellátásokról készített „kis színesek” révén. Más források szerint a rendőrség a közös akciók ellenére egyelőre távolságtartó velük.

„Penge” polgármester

Mindez azért fontos, mert a polgárőrök a legutóbbi, június 28-i debreceni közgyűlésen is előkerültek. Az akkori apropót egy István úti ingyenes hasznosításba adott ingatlan visszavétele jelentette, a családi házról a DPE-nek kellett lemondania. Kiderült, nem csak az egyesület körüli botrányok miatt vették vissza tőlök az udvaros épületet, hanem a lakók is panaszkodtak. Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester akkor úgy fogalmazott, hogy a polgárőrök a továbbra is használható Sas utca iroda révén „nem maradnak fedél nélkül”, igaz, „ott nem lehet autókat tárolni és bográcsozni dínomdánom keretében esténként”. Merthogy – folytatta – az István úton ez nemegyszer megtörtént a környékbeliek bosszúságára. Nem vitatta, alkalmanként szükséges egy-egy összetartás, de annak is van határa. A képviselők közül Ágoston Tibor (független) olyanannyira csatlakozott hozzá, hogy üdvözölte a polgármester „pengeségét”, megjegyezve, korábban „illedelemből nem beszéltek” az István úti problémáról, de maga is megengedhetetlennek tartja a történteket. Ágoston elismerő jelzője annak is szólt, hogy Papp László leszögezte: baj, ha bármelyik Debrecenben működő polgárőrségnél azt hiszik, bármit tehetnek, megkapják a várostól a működési támogatást. Ebben nincs automatizmus – folytatta –, az önkormányzat csak abban az esetben segít, ha a teljesítményt és az együttműködést jónak találja, „ez ennyire egyszerű”.

Madarasi István (MSZP) kérdésében megjegyezte, példátlan, hogy az önkormányzat visszavett egy ingyenes hasznosításba adott helyiséget egy civil szervezettől, ezért azt szerette volna megtudni, van-e remény a debreceni polgárőrökkel való közös munka folytatására.

– Egy polgárőr szervezetnek példát kell mutatnia, s nem helyes, ha mondjuk a sajtóban a vezetők egymást darálják. Az érintett társaság mellett más helyi egyesületek is léteznek, s részemről a későbbiekben ezt az István úti ingatlant is odaadhatjuk polgárőröknek. Hiszen a polgárőr szervezetek munkájára továbbra is számítunk. Egyre több helyen kell felvenni a küzdelmet az illegális szemétlerakókkal, így kifejezetten kérni fogjuk, hogy figyeljék a szelektív szemétgyűjtőket a jogsértők elrettentése, elfogása érdekében – mondta. A DPE esetében a városvezetés megvárja, „míg letisztul a kép”.

Ezt várja Debrecen a támogatási szerződésekben

Alapfeladatként

  • A helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálat, figyelőszolgálat, a közúti baleset helyszínén, valamint bölcsőde, óvoda, általános és középiskola közvetlen közelében jelzőőri tevékenység

Alapfeladata ellátásával összefüggésben

  • Tevékeny közreműködés a város saját rendezvényeinek biztosításában
  • Folyamatos, közvetlen kapcsolat a rendőrség ügyeletével
  • A közterület-felügyelet és a polgárőr szervezet munkájának összehangolása a folyamatos közterületi jelenlét biztosítása érdekében
  • Havonként beszámolási kötelezettség teljesítése az önkormányzat részére az elvégzett feladatokról
  • Egy fő delegálása a Rendészeti Koordinációs Bizottságba (az üléseken való részvétel és az érdemi munkába való bekapcsolódás)
  • Az önkormányzati fenntartású intézmények környezetében jelenlét biztosítása az intézményvezető kérésére

Ratalics László

DebrecenPapp LászlóDebreceni polgárőrség Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.