Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pénzt is megvonta Debrecen a legnagyobb polgárőr egyesülettől

| 2018. 07. 06. | 13:56:00
Négy kisebb szervezet kaphat támogatást; kiderült, hogy lakókat bosszantott az István úti dínomdánom.
A pénzt is megvonta Debrecen a legnagyobb polgárőr egyesülettől
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentős átrendeződés várható a debreceni polgárőr szervezetek város általi támogatásában 2018-ban, ugyanis az eddigi fő kedvezményezett körül megritkult a levegő.

A háromszáznál is több tagot számláló Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért (DPE) körüli zűrökről a Cívishír számolt be elsőként és talán egyetlenként. A vezetés és a gazdálkodás körüli problémák polgármesteri szinten is nyilvánvalóvá váltak, s már a tavasszal deklarálták: amíg az önkormányzat nem látja az eredményes és törvényes működés garanciáit, addig megvonja az éves működési támogatást.

[Beillesztett cikk: Indulatos közgyűlés a debreceni polgárőröknél]

A Cívisíhírt a városházán arról tájékoztatták, hogy az idei költségvetésben összességében 10 millió forint keretösszeget biztosítottak a polgárőr egyesületek támogatására. Egyedi döntés alapján egyelőre négy szervezetet segítenek pénzzel: a Debreceni Kertségi Polgárőr Egyesületet, az Őrláng Közlekedési Polgárőr Egyesületet, a Haláp és Nagycsere Polgárőr Egyesületet, valamint a Csapókerti Polgárőr Egyesületet. A megállapodások előkészítése még zajlik, annak aláírásáig nem szeretnék közölni a támogatások szerveztenkénti mértékét.

Viszont kérésünre beszámoltak arról, hogyan oszlott meg a pénz tavaly.

Akkor a DPE 9,5 millió forinttal kimagaslóan a legnagyobb összeget kapta, utána 1 millió forinttal a Debreceni Kertségi Polgárőr Egyesület következett.

Az Őrlángot 700 ezer, a haláp-nagycsereieket és a csapókertieket 400-400 ezer forinttal finanszírozták. Az egyesületek feladatellátásával kapcsolatban 2017-ben nem volt minőségi kifogásuk.
A DPE májusi indulatos közgyűlésén az hangzott el, hogy a kieső városi támogatás egy részét vállalkozói felajánlásokból igyekeznek pótolni. A DPE egyébként az utóbbi hetekben nagyon „teper”, a városi hírportálon és a megyei napilap felületein is igyekeznek jó színben feltünteni magukat a szolgálatellátásokról készített „kis színesek” révén. Más források szerint a rendőrség a közös akciók ellenére egyelőre távolságtartó velük.

„Penge” polgármester

Mindez azért fontos, mert a polgárőrök a legutóbbi, június 28-i debreceni közgyűlésen is előkerültek. Az akkori apropót egy István úti ingyenes hasznosításba adott ingatlan visszavétele jelentette, a családi házról a DPE-nek kellett lemondania. Kiderült, nem csak az egyesület körüli botrányok miatt vették vissza tőlök az udvaros épületet, hanem a lakók is panaszkodtak. Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester akkor úgy fogalmazott, hogy a polgárőrök a továbbra is használható Sas utca iroda révén „nem maradnak fedél nélkül”, igaz, „ott nem lehet autókat tárolni és bográcsozni dínomdánom keretében esténként”. Merthogy – folytatta – az István úton ez nemegyszer megtörtént a környékbeliek bosszúságára. Nem vitatta, alkalmanként szükséges egy-egy összetartás, de annak is van határa. A képviselők közül Ágoston Tibor (független) olyanannyira csatlakozott hozzá, hogy üdvözölte a polgármester „pengeségét”, megjegyezve, korábban „illedelemből nem beszéltek” az István úti problémáról, de maga is megengedhetetlennek tartja a történteket. Ágoston elismerő jelzője annak is szólt, hogy Papp László leszögezte: baj, ha bármelyik Debrecenben működő polgárőrségnél azt hiszik, bármit tehetnek, megkapják a várostól a működési támogatást. Ebben nincs automatizmus – folytatta –, az önkormányzat csak abban az esetben segít, ha a teljesítményt és az együttműködést jónak találja, „ez ennyire egyszerű”.

[Beillesztett cikk: Visszaveszi Debrecen a polgárőröknek adott ingatlant]

Madarasi István (MSZP) kérdésében megjegyezte, példátlan, hogy az önkormányzat visszavett egy ingyenes hasznosításba adott helyiséget egy civil szervezettől, ezért azt szerette volna megtudni, van-e remény a debreceni polgárőrökkel való közös munka folytatására.

– Egy polgárőr szervezetnek példát kell mutatnia, s nem helyes, ha mondjuk a sajtóban a vezetők egymást darálják. Az érintett társaság mellett más helyi egyesületek is léteznek, s részemről a későbbiekben ezt az István úti ingatlant is odaadhatjuk polgárőröknek. Hiszen a polgárőr szervezetek munkájára továbbra is számítunk. Egyre több helyen kell felvenni a küzdelmet az illegális szemétlerakókkal, így kifejezetten kérni fogjuk, hogy figyeljék a szelektív szemétgyűjtőket a jogsértők elrettentése, elfogása érdekében – mondta. A DPE esetében a városvezetés megvárja, „míg letisztul a kép”.

Ezt várja Debrecen a támogatási szerződésekben

Alapfeladatként

  • A helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálat, figyelőszolgálat, a közúti baleset helyszínén, valamint bölcsőde, óvoda, általános és középiskola közvetlen közelében jelzőőri tevékenység

Alapfeladata ellátásával összefüggésben

  • Tevékeny közreműködés a város saját rendezvényeinek biztosításában
  • Folyamatos, közvetlen kapcsolat a rendőrség ügyeletével
  • A közterület-felügyelet és a polgárőr szervezet munkájának összehangolása a folyamatos közterületi jelenlét biztosítása érdekében
  • Havonként beszámolási kötelezettség teljesítése az önkormányzat részére az elvégzett feladatokról
  • Egy fő delegálása a Rendészeti Koordinációs Bizottságba (az üléseken való részvétel és az érdemi munkába való bekapcsolódás)
  • Az önkormányzati fenntartású intézmények környezetében jelenlét biztosítása az intézményvezető kérésére

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bravúros debreceni győzelem az éremesélyes ellen
Bravúros debreceni győzelem az éremesélyes ellen
A tartalékos DEAC itthon tartotta a két pontot.
Hirdetés
Hirdetés
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
A Mályva utcából érkezett a riasztás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.