Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így lett a debreceni szociológusból cukrász

| 2018. 06. 02. | 14:25:00
Tenger Cake: bárki megtanulhat macaront készíteni.
Így lett a debreceni szociológusból cukrász
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Péterfia utcán, az épületek között megbújva található a Tenger Cake. Bár működését még csak most fogja kezdeni, máris rengeteg a Debrecenben egyedülálló kezdeményezés iránt.

A kellemes hangulatú házban minden a sütemények körül forog. Ez Debrecenben az első olyan hely, ahol nem iskolarendszer keretében, hanem egyfajta hobbiként tanulhat bárki sütni, vagy édességkészítési technikákat elsajátítani. Ötlete Tóth Ibolya fejéből pattant ki.

– Négy éve fogalmazódott meg a gondolat, tavaly november óta dolgozunk a megvalósításon. 2014-ben találtam ki, hogy valami ilyesmivel szeretnék foglalkozni. Azon gondolkodtam, mi az a tevékenység, ami a cukrászathoz nagyon hasonló, sütemények, dekorációk készítéséről szól, mégis egyedi és kreatív ötlet áll mögötte – mesélte Ibolya. – Így jutottam el ahhoz az elképzeléshez, hogy valósítsunk meg egy desszertsulit. (Ez Budapesten nagyon divatos és népszerű dolog, rengetegen szeretik és foglalkoznak ilyesmivel).

A kigondolástól a megvalósításig hosszú és rögös volt az út.

– Egyetemi szociológus vagyok, de mindig foglalkoztatással kapcsolatos munkám volt. A Tenger Cake is egyfajta projekt, aminek része ez. Amikor megszületett az ötlet, beiratkoztam egy cukrásziskolába. Ott találkoztam azzal a lánnyal, akivel a Tenger Cake-t alapítottam. Egy évig együtt dolgoztunk a gyakorlat során és kiderült: jól tudunk együttműködni, hasonló gondolkodásúak vagyunk. 

Leánybúcsú és anya-lánya sütés

Tóth Ibolya nemcsak készíti a finomabbnál finomabb, látványos desszerteket, hanem bárki számára elsajátítható technikákat is bemutat az érdeklődőknek. – Ez hobbitevékenység: nem olyan, mint az iskolai oktatás. Ha valaki érdeklődik egy bizonyos sütemény elkészítése vagy technika elsajátítása iránt, eljöhet 2-3 órás kurzusainkra. Ezek egymástól függetlenek – mindenki annyi időt tölthet az édességek megismerésével, amennyit szeretne. Bárki megtanulhat mondjuk bonbont készíteni, vagy macaront sütni. Muffint sütni bárki tudna otthon, de cukorvirágot készíteni nem biztos, ezért az innovatív, modern édességeket mutatunk be. Inkább fiatalabbakkal találkoztunk, ők nyitottabbak erre. A cukrászat újhullámos irányzatát képviseljük – nem klasszikus süteményeket, hanem mousse-alapú édességeket készítünk – fejtette ki. Mi sem tudunk mindent: a legnehezebb technikák megtanítását nem tudjuk vállalni. 

Ibolya számára nagyon fontosak az érdeklődők visszajelzései. Igazán jó ötletekkel tudnak szolgálni a sütés iránt érdeklődők, és olyakor extrémebb kérésekkel is találkozik.

– A nemrég megrendezett CSAK Design vásárban találkoztunk sok emberrel, akik elmondták, mi érdekli őket és figyeljük az aktuális trendeket is. Ezeket próbáljuk megvalósítani és természetesen igyekszünk figyelni a visszajelzésekre, ezekből nagyon sokat tanulhatunk. Eddig csak pozitív kommentek érkeztek, a vásáron is tetszett az érdeklődőknek az ötlet. Alapesetben egyénileg jöhet bárki, de volt olyan megkeresésünk, hogy lánybúcsút tartanának itt, aminek nagyon örülünk. Felmerült már csapatépítő kurzusként a sütés, de baráti társaságokat is szívesen fogadunk. Volt olyan anyuka, aki szülinapi bulit szeretett volna szervezni nálunk. Jöttek hozzánk nem rég egyetemi hallgatók, akik nagyon jó ötleteket adtak: Valentin-napra szerveznénk páros sütéseket, anya-lány rendezvényeket tarthatnánk. Tervezünk külön gyermekeknek is kurzusokat: kolléganőnk ezelőtt kicsikkel foglalkozott, így ő nagyon ért hozzájuk. Ezek olyan foglalkozások lesznek, amik a legkisebbek számára is nagy élmény lehet – gyurmázhatnak, virágokat készíthetnek marcipánból. 

Az előző CSAK Design vásáron bonbont és pillecukrot lehetett kóstolni a Tenger Cake standjánál, amik nagyon sikeresek voltak a látogatók körében. Most macaronnal készülnek, és tartanak egy mini workshopot is: cukorvirágot készíthetnek az érdeklődők, hangsúlyozta Ibolya. Elmondta: július elejére tervezik az első kurzusok indulását, ennek kapcsán megnyitó eseményre is várják a sütemények szerelmeseit. A melegben nem megterhelő süteményeket, vagy csokoládés édességeket fognak készíteni, hanem hideg finomságokat.

Gönczy Anna

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Az Ótemető és a Rakovszky utca kereszteződésében.
Hirdetés
Hirdetés
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség vádat emelt a szökésben lévő elkövetők ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.