Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajléktalanotthonra lenne szükség Debrecenben

| 2018. 06. 25. | 20:17:00
Számokban a fedél nélkül élők egészségügyi ellátásáról.
Hajléktalanotthonra lenne szükség Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az úgynevezett mozgó orvosi ellátás 257 hajléktalan emberről gondoskodott, a lábadozó szobát 57-en használták, míg a háziorvosi ellátásban 71 új beteg regisztrálása mellett 646 fő jelent meg – derül ki a ReFoMix Nonprofit Kft. 2017-es egészségügyi ellátást összegző beszámolójából.

A ReFoMix által 9 éve működtetett Dobozi utcai központ folyamatos munkarendben fogadja a hajléktalanokat, míg a társaság komplex egészségügyi szolgáltatást nyújt háziorvosi ellátással, fertőtlenítő fürdetéssel, lábadozó szobával, valamint hétköznapokon 4 órában mozgó orvosi szolgálattal. 

Nyáron is telt házzal…

A TAJ-kártya hiányában is biztosított háziorvosi ellátás során a megjelenők és az új betegek száma 2014 óta arányaiban kevesett változott, miközben előbbi 2010-ben Debrecenben elérte a 930, utóbbi pedig a 173 főt! Az egyéb teendők mellett a háziorvos végzi a hajléktalanok akut ellátását, a krónikus betegek gondozását, félévenkénti tüdőszűrésre küldését. A tavaly feljegyzett 71 új ellátott közül 23 nő volt.

A lábadozó szobai szolgáltatás célja, hogy az otthonápolást értelemszerűen nélkülöző hajléktalan betegek a kórházi ellátást követően, vagy azt kiváltva, megfelelő körülmények között tölthessék a felépülési időt. Korábban a kórházból az utcára kerültek vagy olyan helyre, ahol erre nem voltak felkészülve.

– A cívisvárosban tavaly 57-en vették igénybe az ingyenes lábadozót, 44 férfi és 13 nő. A hajléktalan emberek szociális állapotának romlását mutatja, hogy a lábadozó nyáron is teltházzal üzemel, krízisidőszakban a férőhelyek gyakran bizonyulnak kevésnek. Így az akut ellátást már nem igénylő betegeket a speciális éjjeli menedékhelyre, esetleg más szállást nyújtó intézménybe kell áthelyezni. A 24 órás orvosi felügyelet alatt álló lábadozóban elhelyezett betegek csaknem mindegyike általánosan legyengült állapotban került hozzánk – közli Szemerédy Zsolt. Mint a ReFoMix ügyvezetője hozzáteszi, az ellátottak egyharmada fekvőbetegként érkezik, kétharmada pedig vagy a háziorvosi, vagy az utcai gondozó szolgálatok javaslatára.

Nem férnek a betegektől

Az utcán élőknél visszatérő probléma az élősködők megjelenése, miközben az egészségügyi ellátás egyik elengedhetetlen eleme a tisztasági és/vagy fertőtlenítő fürdetés. Tavaly 11 esetben állapítottak meg ruhatetvességet, 7 főnél rühességet. A ReFoMixnak meggyűlt a baja a poloskákkal, az irtás és a ruhák speciális mosása mellett tisztasági festéssel és burkolatcserével is igyekeztek visszaszorítani a csípős rovarokat (végül sikeresen).

A mozgó orvosi szolgálat munkatársai az utcán, közterületen tartózkodókat keresik fel, szükség esetén a Dobozi utcai egészségügyi centrumba, szakrendelésre, kórházba irányítva őket. Tavaly 257 személy kapcsán 1085 esetben intézkedtek.

Szemerédy Zsolt az összegzésben hangsúlyozza: pozitívum, hogy az általuk ellátottak megfelelő higiénés állapotban, pontosan tudnak megjelenni a szakrendeléseken, ami oldhatja az előítéleteket, másrészt a hajléktalanok kontrollálhatóbbá válnak egészségügyileg. Viszont egyre égetőbb a kórházból elbocsájtott betegek sorsa, főleg a téli krízisidőszakban. 

– A kórház és a klinika aktív osztályainak érthető igénye, hogy a szükséges ápolási idő letelte után „haza” vagy korábbi tartózkodási helyére, esetleg ápolást nyújtó intézménybe engedjék a betegeket. A kórházi szociális munkásokkal szemben is fokozott elvárás, hogy lehetőleg 24 órán belül intézzék el a befogadást. Ez a kórházi, klinikai osztályokról érdeklődő orvosokkal, ápolókkal, szociális munkásokkal szemben gyakran vezet konfliktushoz, hiszen nincsenek tisztában a férőhelyek szűkösségével. A legyengült, idős kora vagy tartós betegsége miatt gondozásra szoruló, esetleg daganatos betegség miatt hosszasan intézményünkben tartózkodó emberek a férőhelyek tartós lefoglalásával lehetetlenné teszik a kórházból küldött összes rászoruló befogadását. További ágyakat nem lehetséges elhelyezni, emeletes ágyakra pedig operált, legyengült, daganatos, öreg, mozgássérült embereket természetesen nem küldhetünk – fogalmazza meg a problémát az ügyvezető, hozzátéve: egyre több betegüknél diagnosztizálnak rosszindulatú daganatot, és hosszas kezelés végén – hospice-ellátáshoz hasonló gondoskodás mellett – az egészségügyi központban hunynak el. 

A legnagyobb problémát persze a végleges megoldásra váró hajléktalanok elhelyezése jelenti, hiszen egy megfelelő szociális intézménybe bejutni a hosszú várólisták miatt nagyon nehéz.

Emiatt a debreceni intézmény is „bedugul”, „nagyon fontos lenne egy 50 férőhelyes hajléktalanok otthona” – olvasható a debreceni közgyűlés egészségügyi és szociális bizottsága elé kerülő anyagban.

  • A debreceni háziorvosi ellátásban tavaly megjelent 646 hajléktalan közül 432 volt 44-64 év közötti és 74-en múltak el 64 évesek. 137-en 44 év alattiak voltak, közülük 18-an a 24. életévüket sem töltötték be.
  • Szakrendelésre 265 személyt utaltak összesen 574 esetben; 113 alkalommal tüdőgyógyászatra, 75 esetben általános röntgendiagnosztikára, 56-szor pszichiátriára
  • Kifejezetten csak élősködőkre vonatkozó szűrést 2321 esetben végeztek
  • 2017-ben 195 ügyfél számára tettük elérhetővé az ingyenes egészségügyi ellátást

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!