Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen is szív a hulladékszállítás finanszírozása miatt

| 2018. 06. 01. | 12:03:00
A Jobbik frakcióvezetője nevettette meg a közgyűlést a DK politikusának kontójára.
Debrecen is szív a hulladékszállítás finanszírozása miatt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

1,33 milliárd forinttal tartozott a Nemzeti Hulladék Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft.-nek (DHK) a múlt év végén – derül ki utóbbi éves beszámolójából.

A május 31-i debreceni közgyűlés is rávilágított, hogy a legutóbbi kormányzati ciklusban átalakított hulladékszállítási közszolgáltatás finanszírozási rendszere finoman szólva hagy kívánnivalót maga után, ha magát a szolgáltatást Debrecenben nem is veszélyezteti.

Mint ismert, a számlázásért, a beruházások és közszolgáltatások integrációjáért és például a másodnyersanyagok értékesítéséért is felelős NHKV Zrt. 2016 áprilisában kezdte meg működését. A cég bevétele a közszolgáltatást igénybe vevők díjából származik, míg maguk a közszolgáltatók (mint a DHK Kft.) szolgáltatási díjat kapnak vissza. Bár az NHKV Zrt.-nek már indulásakor képesnek kellett volna lenni az országos számlázási hálózat üzemeltetésére, még mindig nem készültek el teljes körűen. Ezt a feladatot ezért a DHK Kft. bérszámlázásban végzi. 

Nagyobb gond, hogy az országos szervezet 6-8 hónapot késik a negyedéves szolgáltatási díjak megállapításával és kifizetésével, emiatt a hajdúsági megyeszékhelyen a gyakorlatban a hulladékszállítást végző alvállalkozó, az AKSD Kft. hitelezi a tevékenységet. 

A DHK Kft. egyébként tavaly Debrecenben 34 ezer felhasználási helyről 203 ezer lakos hulladékát gyűjtötte össze 54 ezer tonna mennyiségben. Ez utóbbi 7 ezer tonnás növekedés 2016-hoz képest. A debreceni közszolgáltató 2017-es üzleti jelentésében úgy fogalmaz, az átalakítás számukra nagyon sok többlet adminisztratív feladatot jelent szinte minden területen, ugyanakkor a szolgáltatási díj fedezet nyújt a költségekre, ráfordításokra,

A DHK Kft. 2,4 milliárd forint árbevétel mellett 11 millió forint nyerességgel zárta a múlt esztendőt. 

A polgármester sem tagadta

Az említett közgyűlésen Madarasi István (MSZP) önkormányzati képviselő aggályainak hangot adva közölte: akkor sem tartja megnyugtatónak a helyzetet, ha az AKSD-ről tudható, hogy tőkeerős cég, amely képes meghitelezni a hulladékszállítás költségeit a szolgáltatási díj megérkezéséig. Viszont a bankok az AKSD-nek sem puszira adnak kölcsön – fogalmazott –, vagyis az költségként közvetve a DHK Kft.nél is megjelenik. – Véletlenül se forduljon elő, hogy bizonyos közszolgáltatási ellátásokat a vállalkozók azért nem akarják tovább ellátni, mert nem tudják megfinanszírozni a feladatot – hívta fel a figyelmet, s az álláspontjához Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) is csatlakozott.

Madarasi István: A bankok az AKSD-nek sem puszira adnak kölcsön 

Papp László polgármester (Fidesz–KDNP) válaszában elismerte, hogy létező problémáról van szó, egyben jelezte: mihelyt a kintlévőség (amely nagyobb összeg is volt már) elér bizonyos szintet, jelzik az NHKV Zrt. felé. – A hulladékszállítás ettől nem vált instabillá, a szolgáltatást még ez a nem megfelelő gyakorlat sem veszélyezteti. De egyetértünk abban, hogy egy rendszer nem így műkődik jól, egészségesen. Remélem, az új kormány megalakulása után a folyamat normális mederbe terelődik – mondta.

Varga Zoltán (DK) arra panaszkodott, hogy amikor nemrég hulladékszállító konténert akart rendelni az AKSD-től, sajnálozva közölték vele, hogy „se kapacitásuk, se forrásuk, se eszközük nincs új megrendelők számára”. Varga azt a következtetést igyekezett levonni, hogy a rezsicsökkentés következményeként az AKSD már nem képes az ilyen városi igények teljesítésére. Sürgette, az önkormányzat ne várjon a kormányra, hanem vizsgálja felül a kérdést, „különben egyre több törmelék jelenik majd meg az erdőben, az árokparton”.

Papp László a DHK Kft. ügyvezetőjét, Varga Lászlót megkérte, derítse ki, melyik kolléga beszélt a Demokratikus Koalíció politikusával és adta „ezt az épületes választ”. 

Ehhez kapcsolódóan Kőszeghy Csanád Ábel csodálkozásának adott hangot, mondván, egy barátja a múlt héten rendelt és kapott konténert az AKSD-től. – Biztos nem azért van, mert Varga Zoltánt annyira nem szeretik, hogy konténert sem adnak neki – poénkodott a Jobbik frakcióvezetője.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.