Hirdetés

A Debreceni Egyetemen mindenkinek tiszta a keze

civishir.hu

2018.06.29. 18:32

A Debreceni Egyetemen mindenkinek tiszta a keze
(Fotó: Cívishír)

A dolgozók nem lopták meg az intézetet.

Hirdetés

A 24.hu-n megjelent június 29-i cikk szerint a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézetének szakértői főállású egyetemi alkalmazottként végezték el az egyetemi intézet számára előírt hatósági szakértést, viszont vállalkozóként másodszor is megkapták ugyanezért a munkáért a fizetést. Mint írják, ezzel a hatóságok ugyan nem, de az egyetem meglehetősen rosszul járt, mert csak a laborköltségeket és hasonlókat fedező költségátalányt, a díjazás kisebbik részét kapta meg az intézmény. A 24.hu közölte, hogy a  birtokába került dokumentumok szerint az egyetemi intézetben dolgozó orvosszakértők körében legalább egy évtizede gyakorlat, hogy magánvállalkozóként, illetve gazdasági társaságként nyújtják be a díjjegyzéket a hatóságoknak. Ezzel több százmillió forint kárt okoztak az alkalmazottak.

Megkerestük a Debreceni Egyetemet, hogy reagáljanak a sajtóban megjelent állításokra. 

Az egyetem vezetése leszögezi, hogy nem valós az az állítás, mely szerint az igazságügyi orvosszakértők ugyanazért a munkáért „évek óta dupla fizetést kaptak”. Az igazságügyi orvosszakértői tevékenység szempontjából megkülönböztetnek intézményi, illetve intézeti tevékenységet. Az intézmény alkalmazásában álló szakértők tevékenységüket kizárólag intézményi keretek között végezhetik, azonban az intézetek alkalmazásában álló szakértők egyéb módon is elláthatnak szakértői feladatokat.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézete nem minősül intézménynek.

Az egyetem igazságügyi orvostani intézete egyetemi intézet, mely fő feladatain kívül ellát igazságügyi szakértői tevékenységet is. A jogszabály engedélyezi, hogy az intézet alkalmazottai – a szakértői névjegyzékben szereplő orvosszakértők igazságügyi szakértői – tevékenységüket önálló tevékenységként, egyéni vállalkozóként, társaság vagy szolgáltató tagjaként vagy alkalmazottjaként végezzék.

A szakértői vélemények elkészítését többségében hatóságok és bíróságok kirendelése alapján történik.

A kirendelő szerv végzésben meghatározza a munka elszámolási módját. Ha a kirendelés az intézetnek érkezik, akkor a szakértői véleményt az intézet nevében, annak vezetője aláírásával készül el. Ha saját névre érkezik a kirendelés, akkor a szakértő saját nevében adja ki az igazságügyi szakértői véleményt, a díjjegyzéket és a számlát is. 

Évtizedes gyakorlat az egyetemen, ha saját névre kerül bírósági kirendelésre a szakértő, úgy annak munkájával kapcsolatosan felmerülő anyag- és eszközhasználati költséget (költségátalányt) a Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézet javára kéri megállapítani.

A sajtóban megjelent cikk előtt elindult egy belső vizsgálat, hogy átláthatóbb legyen a működés teljes környezete, a feladatoktól egészen az igazságügyi szakértői tevékenységig.
Debreceni Egyetemszakértőigazságügyi

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.