Hirdetés

Különleges megállapodást köt Debrecen

Cívishír

2018.05.29. 09:26

Különleges megállapodást köt Debrecen
Az északkeletinek nevezett körigazgatási területen majdnem hétszer annyian laknak, mint Debrecenben

A legnagyobb európai város egyik fontos körzetével szerződnek.

Hirdetés

Kölcsönös tőkebefektetések elősegítése, kereskedelmi, idegenforgalmi kapcsolatok kialakításának ösztönzése, kiállítások, vásárok, konferenciák közös szervezése, sportversenyek, oktatási együttműködések diák- és tanárcserék révén: egyebek mellett ezt várják egymástól Debrecen és Moszkva északkeleti közigazgatási körzetének vezetői, akik testvérvárosi megállapodásra készülnek a közeljövőben. Az erről szóló előterjesztés május 31-én kerül a debreceni közgyűlés elé.

Mint a határozati javaslatból kiderül, Valerij Jurjevics Vinogradov moszkvai prefektus novemberben járt a hajdúsági megyeszékhelyen e cél érdekében. Akkor a felek memorandumot írtak alá  a megállapodás szándékáról. A debreceniek most júniusban utaznak az orosz fővárosba egy tanácskozásra, s az említett együttműködésről szóló szerződés is megszületik.

De mit kell tudni Moszkva északkeleti közigazgatási körzetéről?

Az orosz főváros a maga 12,5 milliós lakosságával és 2500 négyzetkilométert meghaladó területével a kontinens legnagyobb és legnépesebb városa. A Wikipédia szerint Moszkva az Oroszországi Föderáció alanyaként önálló államisággal rendelkezik, a törvényhozói hatalmat a Moszkvai Városi Duma, a végrehajtóit Moszkva Kormánya gyakorolja, míg a helyi önkormányzati feladatokat a kerületi önkormányzatok látják el. Moszkva polgármestere a város közigazgatásának első számú vezetője, Moszkva Kormányának elnöke. 2007-ig a polgármestert közvetlenül választották a főváros lakói, azóta viszont az Oroszországi Föderáció elnöke tesz javaslatot a személyére, amit a Moszkvai Városi Duma hagy jóvá.

A városrész kiterjedt  parkjairól és templomairól ismert 

Moszkva 2012 óta 12 közigazgatási körzetre tagolódik, melyek mindegyikének élén a polgármester által kinevezett – miniszteri rangú – prefektus áll. Ők egyben Moszkva Kormányának a tagjai és feladataikat az általuk irányított hivatal, a prefektúra útján látja el. A prefektus feladatait a város törvényei, a városi kormány és a polgármester határozzák meg, a közigazgatási körzetekben nem működik önkormányzati testület.

Az északkeleti körzet egy 2010-es adat szerint 1,3 millió lakossal bír.

A körzet meghatározó része lakóövezeti terület bevásárlóközpontokkal, éttermekkel, piacokkal, színházakkal, múzeumokkal, valamint számos tudományos, kulturális szervezet otthona. A közlekedés fejlett, a metró mellett egysínű vonatok is járnak.

A testvérvárosi megállapodást nyilván serkentette a 2017 decembere óta működő Debrecen–Moszva légijárat.

RaL

DebrecenMoszkva

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.