Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Indulatos közgyűlés a debreceni polgárőröknél

| 2018. 05. 29. | 20:36:00
Helyenként az is kérdéses volt, folytatódhat-e az ülés. Végül sikerült végigmenni a napirenden.
Indulatos közgyűlés a debreceni polgárőröknél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új alelnököt, felügyelőbizottsági elnököt és felügyelőbizottsági tagot választottak a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért (DPE) keddi közgyűlésén.

Ez így nagyon simán hangzik, de valójában idegőrlő, indulatos közbekiabálásokkal, személyeskedő megjegyzésekkel, rosszul időzített, s nem is feltétlenül helyénvaló felszólásokkal tarkított ülésen vannak túl.

Ráadásul kérdéses, mi lesz a mostani határozatokkal abban az esetben, ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy jogellenes volt a korábbi alelnök kizárása.

Sérelmek árnyékában

Nemrég írtunk arról, hogy a 329 tagot számláló, legnagyobb debreceni polgárőr szervezet vezetése nehéz időket él: Molnár Miklós elnök azzal a váddal, hogy Dolycsák Ferenc a rossz hírét kelti, lejáratja és megtéveszti a tagságot, egy februári elnökségi ülésen kizárta az alelnököt az egyesületből. Azonban e lépés szabályossága erősen vitatott: a Dolycsák-féle olvasatban – melyet a megyei polgárőr szövetség elnöksége is megerősít – ily módon kizárni csak rendes tagot lehet, miközben ő a szervezeti alapszabály értelmében vezető tisztségviselőnek számít. Márpedig ahhoz, hogy rendes tagként ezt tegyék vele, előbb a közgyűlésnek vissza kellett volna hívnia a vezetői tisztségéből. Ez azonban máig nem történt meg. Molnár Miklós álláspontja szerint minden szabályos volt.

[Beillesztett cikk: Durván összekülönbözött a debreceni polgárőrség két vezetőalakja]

E kérdésben a Debreceni Törvényszék állásfoglalása hozhat megnyugvást, Dolycsák ugyanis a bírósághoz fordult jogorvoslatért. Ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy megjelenjen a DPE keddi ülésén és többször is indulatosan magyarázatot kérjen az általa vélelmezett igazságtananságokért. A felesége – a DPE tagjaként – szintén sokszor szót kért és hozzá hasonlóan beolvasott Molnár Miklóséknak. Így azonban a közgyűlés olykor már a teljes ellehetetlenülés határán táncolt.

Visszautasítják a rágalmakat

A délelőtt 11 órára összehívott közgyűlésen 44-en jelentek meg személyesen, 69-en meghatalmazott útján képviseltették magukat. Mivel ilyen létszámban nem voltak határozatképesek, az ülést délre újra összehívták (a döntésképességet akkor már nem befolyásolta a jelenlévők száma). A közgyűlés levezetése enyhén szólva erélytelennek és kaotikusnak tetszett, a helyzetet súlyosbította, hogy Dolycsák – sértett emberként – az ülésen szándékozott megosztani a tagsággal az egész helyzetről alkotott véleményét, dühét, csalódottságát. Ő a viselkedését azzal magyarázta, hogy másként nincs alkalma hathatós védekezésre, a teremben ülők viszont két részre oszlottak. Egyesek az ő pártján voltak, mások kéretlen cirkuszként tekintettek a bizonytalan jogi státuszú, mindenki által elismerten sokat dolgozó, de ezúttal morcos alelnökre. A résztvevők egymást hol hergelték, hol csitították, miközben az első napirendi pontnál (a 2017. évi üzleti beszámoló szóbeli előterjesztésénél) a levezető elnök előbb kért szavazást, minthogy a kérdések és a hozzászólások elhangozhattak volna (bár utána korrigálták). 

[Beillesztett cikk: A polgármester is megszólalt a debreceni polgárőrség miatt]

Az üzleti beszámoló kapcsán elhangzott: feszített esztendőn vannak túl, a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb támogatásból kellett talpon maradniuk, de megtartották a fizetőképességüket. Igaz, ehhez arra volt szükség, hogy eladják másfél millió forintért az egyesület egy gépjárművét, illetve 2018 elején az elnök 800 ezer forint adományt gyűjtsön össze vállalkozóktól. Molnár Miklós a pénzügyek kapcsán tisztázta: szó nincs arról, hogy a városvezetéssel találkozva lemondott az önkormányzati támogatásról (amit Papp Lászlóék eddig éppen a bizalom megrendülése miatt nem folyósítottak), az összejövetelen csak annyit közölt, „nincs olyan adósságuk, aminek a törlesztésére önkormányzati forrást vennének igénybe”. Az egyesület jogi képviselője nyomatékosította: minden rágalmat visszautasítanak, amely szerint bűncselekmény gyanúját felvető módon gazdálkodtak volna a pénzzel. 

Szavazatok meghatalmazás útján?

Ehhez képest elég furán festett az a több tag közötti, helyenként emelt hangú vita, melyből lényegében kiderült: a DPE felügyelőbizottsága már 2016 első felében sem látott rá teljesen a gazdálkodásra, a második fél év kapcsán pedig semmilyen dokumentumhoz sem jutottak hozzá, hiába kérték. Sőt, előfordult, hogy egy közgyűlés alkalmával felhívták volna a figyelmet bizonyos szabálytalanságokra, de végül – elnökségi nyomásra – elódalogtak e kötelezettségük elől. Vajon milyen munkát végezhettek tavaly? Valószínűleg ennek is köze lehet ahhoz, hogy a 2017. évi üzleti beszámolóval összefüggésben már a véleményezési jogukkal sem éltek. 

A pénz kapcsán kibújt a szög a zsákból: Dolycsák Ferenc kritikusai nem nézték jó szemmel, hogy az alelnök havonta mintegy 50 ezer forint körüli összeget vett fel munkája ellenértékeként, miközben a többi polgárőr legfeljebb az üzemanyag és a telefon kapcsán számíthatott valamennyi költségtérítésre. A helyzetet bonyolítja, hogy többek közfoglalkoztatottként tevékenykedtek a polgárőrségnél, amit irigykedve nézhettek azok, akiknek senki nem fizetett a szabadidejük feláldozásáért. 

A nagy heveskedés közben – Dolycsák Ferencék hangos tiltakozása mellett – új alelnököt választottak a józsai csoportvezető, Sziklási Péter személyében. A napokban lemondott a felügyelőbizottsági elnök és az egyik tag is, őket szintén pótolták. E szavazások bájaként újabb vita robbant ki: a Molnár Miklós köré csoportosulók a saját jelöltjeik javára számolták el azon tagok a valóságban le nem adott voksait, akik meghatalmazotti módon képviseltették magukat. Csakhogy ez szabálytalan – hangoztatták többen, mondván, ez a képviseleti mód a szavazásra nem terjeszthető ki. A jogvitákban tehát újabb front nyílt (bár például Sziklási esetében is elegendőnek bizonyultak a jelenlévők igenjei).

Április 27-én egyébként volt már egy közgyűlés, de annak az összehívásával kapcsolatban olyan komoly aggályok támadtak, hogy utóbb már senki sem tekinti jogszerűnek.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Sulyok Tamás a holokauszt-emléknapon beszélt apja vitatott múltjáról
Sulyok Tamás a holokauszt-emléknapon beszélt apja vitatott múltjáról
Megrendítette, amit a lassan 40 éve halott apja múltjáról elé tártak a nyilvánosságban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Immár leírhatjuk: újra lesznek DVSC–Szpari rangadók az NB I-ben!
Immár leírhatjuk: újra lesznek DVSC–Szpari rangadók az NB I-ben!
Debrecenben is sokan várják vissza a nyíregyháziakat.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!