Hirdetés

Augusztus második vasárnapján választás

Cívishír

2018.05.15. 10:02

Augusztus második vasárnapján választás
Új polgármester költözik az újvárosi városházára (Fotó: Cívishír)

Megvan, mikor lehet új polgármestere Balmazújvárosnak.

Hirdetés

Augusztus 12-re tűzték ki a balmazújvárosi időközi polgármester-választást, döntött május 14-én a helyi választási bizottság.

A testület határozata szerint a polgármester-jelölteket július 9-én 16 óráig lehet bejelenteni, az ajánlóíveket június 25-től adják ki. Polgármester-jelölt ugyanis az lehet, akit a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár annak ajánlott. 
A 17 ezres városban a választási kampányidőszak június 23-án kezdődik és a választás napján, urnazárásig tart (szavazni 6 órától 19 óráig lehet).

Mint ismert, a 2014-ben győztes Veres Margit (független) polgármestert április 16-án jogerősen letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla korrupciós bűncselekményért (vele együtt egy helyi nagyvállalkozónak is rács mögé kell vonulnia).

A települési önkormányzatokra vonatkozó törvény alapján április 16-án Veres Margit polgármesteri tisztsége megszűnt. A jogszabályok szerint ilyen esetben, tehát a mandátum megüresedésétől számolva 120 napon belül ki kell tűzni a választást.

Az augusztusban megválasztott polgármester mandátuma a 2019-es országos önkormányzati választásokig szól majd.

RaL

BalmazújvárosIdőközi polgármester-választás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.