Hirdetés

Nagy fazonigazítás jön a debreceni Vénkertben

Cívishír

2018.04.04. 18:34

Nagy fazonigazítás jön a debreceni Vénkertben
Fotó: Kiss Annamarie

Közösségi kert, játszóterek, megújuló parkok létesülnek.

Hirdetés

A debreceni Vénkert városrész jelenleg leromlott állapotú közösségi terei és zöldterületei szinte teljesen megszépülnek, így az évek óta leromlott állapotban lévő Borsos-villát is felújítják - írja közleményében a polgármesteri hivatal sajtóirodája. 

A Borsos-villa 1913-ban épült, helyi védelem alatt áll, de évek óta kihasználatlan. Egy európai uniós pályázat keretében komplex felújítására nyílik most lehetőség, közösségi házként működik majd a jövőben.

A felújítás során a pincében vizesblokkot alakítanak ki. A földszinten és az emeleten iroda, valamint multifunkciós tér létesül. Kicserélik a homlokzati nyílászárókat, megtartva az eredeti kialakítást, de hőszigetelt üvegezéssel. A korábbi, elavult síkpalát modern palatetőre cserélik. A biztonságos használat érdekében a jelenlegi erkély lebontják, és újat építenek helyette, a fa lépcsőkorlátot pedig eredeti formájában állítják helyre. A belső falakat lefestik, és kicserélik a belső burkolatokat is. 

Az épület felújítása során az azt körülvevő tér is teljesen megváltozik.

Megújítják a zöldterületeket, fásítással és füvesítéssel. Korszerűsítik a játszótereket, a sportpályákat, kondiparkot alakítanak ki, lesz KRESZ pálya, építenek pingpongasztalokat és ivókutakat, valamint egy piknikezésre alkalmas helyet. A Sinai Miklós utcában lesz Debrecen első közösségi kertje is, emellett a Hortobágy utcai, valamint a Domokos Lajos utcai parkok is megszépülnek.

Az európai uniós támogatásból megvalósuló beruházásra az önkormányzat 613 millió forint támogatást nyert, ebből csaknem 100 millió forintot költenek majd a Borsos-villa rekonstrukciójára.

A tervek szerint a felújítási munkálatok még idén elkezdődnek, és jövő nyárra fejeződnek be. 

felújításDebrecenVénkert

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.