Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy döntéseket hoztak Debrecenben

| 2018. 04. 24. | 10:24:00
Többek között új szakok is indulnak.
Nagy döntéseket hoztak Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A karok, köznevelési intézmények, központi egységek belső költségvetése mellett egy új egyetemi kitüntetés, a Klebelsberg Kunó-díj alapításáról is döntött április 19-ei ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa.

– A hazai vakcinagyártás újraindításához kapcsolódó oltóanyag félüzem után a Debreceni Egyetem újabb nagy programja, a borvidék fellendítését, a borok értékének növelését szolgáló Mádi Bor Akadémia létrehozásának mintegy 4 milliárd forintos támogatásáról jelent meg határozat a Magyar Közlönyben

– jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem Szenátusának április 19-ei ülésén. Az egyetemi vezető hozzátette: a programhoz kapcsolódóan létre kell hozni egy új szervezeti egységet, egy működést szolgáló mátrixot, amely koordinálja majd az egyre nagyobb területet lefedő tevékenységet, ugyanis már több környékbeli település is jelezte csatlakozási szándékát a projekthez.

Bács Zoltán kancellár a mádi borakadémia kapcsán megjegyezte, hogy a beruházás az orvos- és egészségtudományi, helytörténeti, talajtani, agrometeorológiai kutatások és szolgáltatások mellett az egyetem turizmushoz, vendéglátás okatásához kötődő tevékenységére is hatással lesz, mivel az intézmény vagyonkezelésébe kap két szálláshelyként is működő ingatlant: a Borsay-kastélyt és a Grossmann házat.

A testület több szabályzat módosításáról is szavazott, egyebek mellett az egyetem szervezeti és működési szabályzata, a szolgáltató és igazgatási egységeinek működési rendje, a tanulmányi és vizsgaszabályzata, valamint az egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje is változott.

Utóbbiba bekerült a Klebelsberg Kunó-díj, melyet az egyetem előtti téren májusban fölállítandó Klebelsberg Kunó szobor leleplezése alkalmából alapít az intézmény. Az elismerés az egyetem fenntartásában működő gyakorlóiskolák pedagógusai közül évente egy alkalommal annak a pedagógusnak adományozható, aki az oktatás-nevelés, a tehetséggondozás és a továbbtanulásra felkészítés terén magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el.

Az oktatási ügyek között a Szenátus elfogadta a 2018/2019. tanév időbeosztását, valamint támogatta a családpedagógiai tanácsadó és a kulturális mediáció mesterképzési szakok létesítését és indítását.

A testület szavazott a karok, köznevelési intézmények, központi egységek, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, valamint a Klinikai Központ belső költségvetéséről is. Bács Zoltán hozzászólásában elmondta, hogy a tervezett költségvetési keret stabil, racionális működési feltételeket jelent az intézmény számára. A kancellár megjegyezte, hogy a Kenézy Egyetemi Kórház költségvetését egyelőre nem tárgyalják, mivel a létesítmény büdzséjének, módszertanának az egyetemi költségvetésbe való beillesztése egy hosszabb folyamat, így a következő ülésen foglalkozik majd vele a testület.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés